2000+ MH/mp hashrátával jönnek a legújabb Ethereum ASIC bányászok

Egyre több szó esik az új Ethash ASIC bányászokról, amiket várhatóan a következő hónapokban tesznek rendelésre elérhetővé. Habár még hivatalos infók a gyártók oldalairól alig akadnak, de az már biztos, hogy lesznek olyan masinák, amik 2000 MH/mp-nél magasabb hashrátára is képesek lesznek. Az egyik ilyen az Innosilicon A11 ETH bányásza lesz, a másik pedig a szektorba újan belépő szintén kínai Linzhi cég ASIC-ja. A Linzhi egyébként annyira nem áll távol a bányászattól, hiszen alapítója az a Chen Min, aki sokáig a Canaan technológiai vezetőjeként tevékenykedett.

Jelenleg a piac legjobb nem videokártya alapú ETH bányásza az Innosilicon A10 Pro 500 MH/mp hashrátával és 950 W energiafogyasztással. Ára: durva 4388$ (~1.2 millió Ft) a cég hivatalos honlapján, de hiába is gondolkodunk rendelésében, az összes kifogyott. Az alternatíva itt a saját rigek összerakása videokártyákból, amikből szintén ki lehet sajtolni min. 500 MH/mp-t. Erre elég néhány Nvidia GeForce RTX 3000 – vagy mondjuk 8db RTX 3060 Ti vagy RTX 3070,  5-6db RTX 3080, vagy 4-5db RTX 3090. De megint fontos megjegyezni: csak akkor, ha szerencséd van és asztal alatt hozzájutsz párhoz, mert a videokártya piacokon is nagy a hiány és túl vannak árazva a modellek.

Az F2Pool bányászpool új unboxing videójában (lent) a Linzhi Phoenix ETH bányászát tesztelték és az kiderült, hogy legalább 2600 MH/mp hashrátára lesz képes 3000-3500W fogyasztás mellett. A Phoenix E2600M állítólag már március-áprilisban megrendelhető lesz, már ha van 13,000 – 15,000 dollárod (3.8 – 4.5 millió Ft). Egy már most aggodalomra keltő gond a Phoenixxel a 4.4GB memóriánál jelentkezhet hiszen az Ethereum DAG fájlja már most 4GB fölötti, ami azt jelenti, hogy ethert nem biztos hogy sokáig tudunk vele majd bányászni. Ha netán elsők között tudnál hozzájutni, akkor ~4-5 hónapot tudnál vele ETH-et bányászni, utána pedig kénytelen lennél más Ethash konszenzusú coinra váltani, kisebb DAG fájlmérettel. A Linzhi egyébként már vagy két éve fejleszti a vasat, akkor még nyugiban elég volt a 4.4GB memória, de mára…

Az Innosiliconnál az A11 lesz a legújabb ETH bányász és állítólag 2100 MH/mp hashrátával fog vájárkodni 2300W fogyasztás mellett ÉS, ami fontos, 8GB memóriával. Ami viszont kevésbé jó dolog, hogy az ára legalább 15,000 dollár lesz és csak április – júniustól kezdik el kiszállítani. Az Innosilicon elsőre mindenesetre jobb választásnak tűnik hosszabb távon.

És ami még fontosabb: nem szabad elfelejteni, hogy az Ethereum blokklánca előbb-utóbb proof-of-stake-re áll át, szóval véget ér a hashráta alapú bányászata a blokkoknak ether blokkjutalomért cserébe.

Az átmenet már megkezdődött habár az ETH bányászatot nem veszélyezteti semmi legalább két évig, de azért érdemes 100x is megfontolni, hogy érdemes-e kidobni párezer dollárt értékes kártyákra és ETH bányász ASIC-okra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük