3 éven belül több mint 1 milliárd ember használhat kriptovalutákat

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) legfrissebb felmérése szerint 7 meg nem nevezett központi bank, melyek a világ népességének 20%-át képviselik, 3 éven belül elindíthatják saját nemzeti kriptovalutájukat (CBDC).

Bár a bankok nevét nem tudni, a BIS azt állítja, hogy mivel a feltörekvő piacgazdaságok központi bankjai motiváltabbak, a jövőben nagy valószínűséggel CBDC-t fognak kibocsátani.

Pozitív tendenciák a láthatáron

A 2018-ban készített felméréshez képest észrevehetően megnőtt a központi bankok, CBDC iránti érdeklődése bár még mindig elég alacsony a kibocsátási kedv, hiszen a központi bankok 70%-a úgy gondolja, hogy belátható jövőn belül nem valószínű, hogy bármilyen típusú CBDC-t is létrehoz. A bankok 10%-a az állította, hogy rövidtávon valószínűleg általános célú CBDC-t fog kibocsátani, ami kétszer annyi, mint 2018-ban. A fennmaradó 20% pedig úgy gondolja, hogy középtávon, azaz 1-6 éven belül digitális valután fog dolgozni.

A 2019-ben végzett felmérésben 66 központi bankot kérdeztek meg. 21 bank fejlett gazdaságot képviselt, míg 45 bank fejlődő országból származott, amelyek a világ népességének körülbelül 75%-át, gazdasági teljesítményük alapján pedig a 90%-át fedik le. A BIS felmérése azt állapította meg, hogy a fizetések alkalmával csökkent a készpénz felhasználása. Az innovációk és a technológiai fejlődés arra késztette a központi bankokat, hogy a készpénz helyettesítésére vagy kiegészítésére CBDC-ket hozzanak létre. Habár számos digitális valutával kapcsolatos kutatás van folyamatban, a CBDC projektek még mindig nem terjedtek el széles körben. A legtöbb központi bank továbbra is azon töri a fejét, hogy hogyan lehetne egy digitális valutát a jogrendbe illeszteni. A motiváltabb központi bankok viszont már kísérleti programokat is elindítottak.

Azt viszont büszkén kijelenthetjük, hogy már néhány fejlődő ország központi bankja készen áll a CBDC útnak indítására. A kutatások rendkívül intenzív tempóban haladnak. Sokan már kidolgozták a CBDC működésére vonatkozó szabályokat valamint a jogi kereteket is. Úgy tűnik, hogy a kísérletező bankok nagy sebességre kapcsoltak.

2019-ben ezen bankok 80%-a végzett valamilyen CBDC-vel kapcsolatos munkát. A fele mind nagykereskedelmi, mind pedig általános célú CBDC kibocsátását fontolgatja. A központi bankok 40%-a jutott el a piackutatástól egészen a proof-of-concept vagy a pilot program bevezetéséig. 10%-uk már a kísérleti projektet is elkészítette. Érdekes részlet viszont az, hogy azon központi bankok, melyek már a teszt programokat is kidolgozták, mind a feltörekvő országokból származnak.

Kriptovaluták és stabilcoinok

A kriptovaluták vonatkozásában viszont semmi újjal nem tudott szolgálni a 2019-es felmérés. Egyetlen központi bank sem számolt be arról, hogy jelentős mennyiségben vagy szélesebb körben használtak volna kriptovalutákat a belföldi vagy a határokon átnyúló fizetésekhez. A központi bankok mintegy 60%-a azonban vizsgálja a stabilcoinok monetáris és pénzügyi stabilitásának hatásait. Ennek ellenére a jelentés megjegyzi, hogy a stabilcoinok számos kockázatot jelentenek, különösen akkor, ha azok globálisan is rendelkezésre állnak.

Sok központi bank még nem végzett kutatásokat arról, hogy a magántulajdonban levő digitális tokeneknek milyen lehetséges hatásai lehetnek. “A stabilcoinokat széles körben alkalmazhatják ott, ahol a kriptovaluták kudarcot vallottak”, írta a BIS jelentése.

Időközben azt látjuk mindenhol, hogy az emberek egyre gyorsabb és kényelmesebb fizetési lehetőségeket keresnek. A litván központi bank tavaly decemberi tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy “az egyetlen joghatósághoz tartozó kezdeményezések nem képesek kielégíteni a globális polgárok azon igényét, hogy az biztonságos, megbízható és költséghatékony eszköz legyen a határokon átnyúló fizetésekhez. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a modern technológia képes kielégíteni ezt az igényt.” Időközben a Világgazdasági Fórum szakértői kiadtak egy “CBDC átjárónak” nevezett útmutatót azon bankárok és kormányok számára, akik a közeljövőben fiat pénzük digitális változatának elindítását tervezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük