3 éves mélyponton a Bitcoin csomópontok száma még az áremelkedés ellenére is

Az egyik prominens Bitcoin fejlesztő által kiszámított adatok szerint a Bitcoin szoftverét futtató számítógépek száma az elmúlt majdnem három év legalacsonyabb szintjére esett.

A Bitcoin node-ok (vagy csomópontok) száma hétfőn 47 000 alá esett a közkedvelt Bitcoin fejlesztő, Luke Dashjr szerint. 2017 óta nem volt a szám ilyen alacsony. Dashjr statisztikája a működő csomópontok számának folyamatos csökkenését mutatja, ami 2018. januárjában érte el a csúcsot, akkor a node-ok száma 200 000-nél is magasabban járt.

A node szám csökkenése azt jelenti, hogy kevesebb számítógép vesz részt az új tranzakciók érvényesítésében és a hálózat tranzakcióelőzmény másolatának elosztott tárolásában. Az új mélypont pont az ár és a bányászati teljesítmény közelmúltbeli emelkedése idején jött el.

A BTC node-ok számának kiszámítása elsősorban becsült értékekre támaszkodik a konkrét adatok helyett, és a vélemények általában eltérőek a becslések meghatározásának legjobb módszerét illetően. Dashjr becslése például egy ismert, de nem publikus szabadalmaztatott módszertanra támaszkodik, amelyet nem tesz közzé, mert az veszélyeztetné az adatok megbízhatóságát.

Egy másik jól ismert módszer alapján, a Bitnodes által szabadon elérhető Bitcoin node számláló is március közepén a Bitcoin IPv4 node-ok számának többéves mélypontját jelezte. Ez megerősíti Dashjr adatait. November óta azonban a Bitnodes adatai növekedést mutattak az onion szolgáltatásokat használó node-ok számában, aminek az előnye, hogy megnehezíti a node operátorok pontos lokalizálását.

Kapcsolódó: Futtass Bitcoin csomópontot Raspberry Pi-n

Miért esik a csomópontok száma?

Dashjr becslései szerint az utolsó árfolyam emelkedés ciklusát az új BTC csomópontok számának emelkedése előzte meg. Ám 2019 áprilisa óta a teljes node szám folyamatosan esik még annak ellenére is, hogy viszonylagos áremelkedés volt jellemző. Ennek oka lehet, hogy az alacsony árak vagy a közelmúltbeli piaci összeomlás miatt egyes befektetők és node-üzemeltetők egyszerűen elveszítették érdeklődésüket és felhagytak a kliens program futtatásával.

BTC node

Az árcsökkenések után sok BTC tulajdonos “elveszíti érdeklődését és zárja a tárcáját vagy abbahagyja a node-ja futtatását” – mondta Jameson Lopp, a Casa BTC letéti vállalat CTO-ja és társalapítója. Lopp a piaci magatartás ellenére azonban továbbra is bízik benne, hogy a Bitcoin node-ok száma hosszú távon emelkedésnek indul.

Előfordulhat, hogy sok user egyszerűen csak azért kapcsolja le Bitcoin node-ját, mert számukra a szoftver futtatása túlságosan nehézkes. Dashjr szerint “a Bitcoin node-ok futtatása egyre nehezebb és nehezebb, mivel a blokklánc mérete meghaladja a technológiai fejlesztés ütemét”.

Mennyi a minimálisan elegendő node?

A Bitcoin node-ok nem csak a BTC-t bányászó minerek jelentik. A blokklánc, azaz a tranzakcióelőzmény másolatait is tárolják, ezzel biztosítva a nyilvános főkönyv megmásíthatatlanságát és elosztottságát, és lehetővé teszik a hálózati tranzakciók ellenőrzését validálását.

“A node-ok számának csökkenése nem okoz feltétlenül gondot a hálózat számára, feltéve, hogy továbbra is ‘elegendő’ node fut” – nyilatkozta Matt Corallo, a Square által finanszírozott Bitcoin fejlesztő.

“De hogy mi az elegendő,  annak a meghatározása nagyon nehéz” – zárta gondolatait.

A Bitcoin szoftverét itt tudod letölteni és tudsz a telepítés után hálózati csomóponttá.