Futtass egy Bitcoin node-ot egy új Raspberry Pi-n

A Raspberry Pi az egyik legnépszerűbb mini-computer a piacon. A kisméretű, költséghatékony számítógép olyan teljesítményre képes, mint az átlagos asztali számítógépek. A legújabb változata pedig sok új egyedi funkcionalitást is kínál. Az eszközt még Bitcoin és Lightning Network futtatására is hadrendbe tudjuk állítani.

Ebben a cikkben áttekintjük a mini-számítógép legfontosabb jellemzőit, és bemutatjuk, hogyan tudjuk úgy bekonfigurálni, hogy el tudjuk fogadni a Bitcoin és LN fizetéseket.

Mi is a Raspberry Pi?

A Raspberry Pi az egyik legjobbra értékelt mini-computer a világon. A kreditkártya méretű eszköz egy egyetemi projektként indult a Cambridge Egyetem Számítógép Laborjában 2006-ban. A projektet informatikusok egy csoportja vezette, akik az egyetemre frissen bekerült elsőéves informatikusok technikai tudása miatt aggódtak. Az évfolyamok nagy tudással rendelkeztek arról, hogyan és mire lehet használni a számítógépek nyújtotta különféle képességeket, de keveset tudtak a számítógépek belső működési folyamatairól és technikai specifikációiról.

Ez ellen küzdve Eben Upton, Rob Mullins, Jack Lang, és Alan Mycrof elkezdtek dolgozni egy olyan terven, ami a legjobban megfelel az akadémiai körülmények között elvárt követelményeknek. A kezdeti tervezési szakasz egy hat éves kutatómunkát ölelt fel, amely során megalkottak egy költséghatékony, de teljesítményben megfelelő mini-computert, amin a diákok elsajátíthatják az informatikus szakma technikai aspektusait, és megismerkedhetnek a gépi programozással és 3D modellezéssel. Ez volt a Raspberry Pi Foundation születése.

A Raspberry Pi Foundation egy non-profit szervezet, amely tervezi és gyártatja a mini-számítógépeket. A Raspberry Pi első prototípusa 2012-ben jelent meg a nagyközönség előtt, és rögtön pozitív fogadtatásban részesült. A számítógép általában Model A és Model B verzióban jelenik meg minden egyes új típus esetében, ahol a B verzió teljesítményben mindig erősebb.

A Raspberry Pi-t eredetileg annak a régi tradíciónak a mentén nevezték el, miszerint a számítógépes rendszereket mindig valami gyümölcs alapján kell elnevezni, a Pi nevet pedig onnan kapta, hogy kezdetben csak a python programnyelvet támogatta. A kisméretű, alacsony költségű számítógépet csatlakoztatni lehet számítógép képernyőkhöz vagy TV-hez is, az adatbevitelt pedig egy normális billentyűzettel és egérrel tudjuk megoldani.

Az eszköz az első megjelenése óta minden egyes modellel elkápráztatja a tudósok, diákok és otthoni barkácsolók képzeletét világszerte. Nagy-Britanniában pedig azzal a címmel is büszkélkedhet, hogy a legtöbbet értékesített számítógépek közé tartozik.

Raspberry Pi 4

Az első modell megjelenése óta a mini-számítógép több iterációban is piacra jutott már, a mostani legújabb Pi 4 modell 2019. június 24-én jelent meg. Az eszközt hivatalosan asztali számítógépként árulják, mert olyan teljesítménnyel bír, hogy nyugodtan lehet rajta internetezni, nagy felbontású játékokat játszani, Scratchtől kezdve Pythonig minden programnyelven programozni.

A Raspberry Pi 4 két duális 4K felbontású képernyőt is támogat, azaz egyszerre két ilyen monitor is csatlakoztatható hozzá. Sokkal csendesebb és energia hatékonyabban működik mint az elődjei. A konnektivitást a Gigabit Ethernet, WiFi adapter és Bluetooth kapcsolat is biztosítja. USB 2 és 3 portok biztosítják a gyors adatkapcsolatot. Az egyik legérdekesebb újdonsága, hogy az eszközt különböző RAM konfigurációkban is meg lehet vásárolni az egyedi igények függvényében.

A korábbi iterációkhoz hasonlóan minden update visszafelé is kompatibilis, és alapesetben a mini-számítógépen a Raspbian operációs rendszer fut. A Raspbian a Linux OS egy speciális mini-számítógépekre fejlesztett verziója, de a fontos megjegyezni, hogy a számítógép bármilyen operációs rendszeren futtatható.

Az eddigi különféle Raspberry Pi 4 értékelések pozitív képet sugallnak az eszközről. Problémák eddig a számítógép túlmelegedésével kapcsolatban merültek fel, illetve többen az egyéb kiegészítő komponensek magas árát emelték ki, mint zavaró tényezőt. Ha minden egyes termékkiegészítőt megvásárolunk hozzá, akkor a csomag ára körülbelül 150 USA dollár körül alakul majd.

Hogyan futtassuk a Bitcoin node-ot a Raspberry Pi-n

Nodeként futtatni az eszközt a Bitcoin hálózatban már a Raspberry Pi 3B verzió óta lehetséges. Ha nodeként futtatjuk a gépet, akkor lehetőség van a tranzakciók validálására, és felruház olyan képességekkel, amellyel monitorozni tudjuk a hálózatot. A kriptoanarchisták és die-hard bitcoinisták számára egy node futtatása kötelező.

Mi, mint kriptopunkok felelőssége, hogy könnyen kezelhető eszközöket építsünk, ezeket a kezdők kezébe adjuk, és tanítsuk meg őket a helyes használatra, úgy hogy a működés biztonságos, védett és szabad legyen. Vásárold meg az új Raspberry Pi 4-et, állítsd be rajta a btcpay-t, és add oda a családodnak és barátaidnak.”
@wiz Twitter

Ha szeretnéd beállítani a nodeként való futtatást, felhasználhatod a BTCPay útmutatását. A BTCPay Server egy cenzúrázatlan, nyílt forráskódú kriptovaluta fizetési processzor, amely lehetővé teszi a Bitcoinok és LN fizetések fogadását.

Ha már megvásároltad a Raspberry Pi 4 eszközödet, kezd a beállítást a hardverek összeszerelésével. Ezután töltsd le és telepítsd az operációs rendszert, és konfiguráld be a hálózati beállításokat. Következő feladatod BTCPayServer-Docker letöltése a hivatalos weboldalról.

Attól függően, hogy milyen Raspberry verziót használsz, szükséged lehet extra hardver komponensekre is, mint pendrive és memóriakártya. Ezenkívül szükséged lesz még egy állandó és stabil internetkapcsolatra, statikus IP címre, létre kell hoznod a domainnevet, és a routereden meg kell nyitnod a 80, 443 és 9735 portokat.

A kezdeti beállítás igen komplexnek mondható, türelmet és egyaránt időt is igényel. Részletes tájékoztatást angol nyelven itt találhatsz.

Szerencsére vannak azért olyan szolgáltatók (Lightning in a Box, Nodl.it és Casa Node), amik átvállalják a telepítést és ezeket a technikai beállításokat, így a kevésbé képzett felhasználók sem esnek el ettől a lehetőségtől, és kézhez kaphatják a BTCPi számítógépüket.

Tehát ha teljes irányítást szeretnél szerezni és meg szeretnéd növelni a biztonsági beállításokat a Bitcoin hálózaton történő tranzaktálás közben, a saját Bitcoin node futtatása egy Raspberry Pi mini-számítógépen egy remek döntés lehet.