3 nap alatt 18% erősödés a bitcoin (BTC) piacán

December 17-e óta, kevesebb mint 3 nap alatt a bitcoin árfolyam a 3100 dolláros tartományból egészen ~3800 dollárig kúszott.

A kripto – fiat váltókon, mint a Coinbase és Bitstamp az árfolyam enyhén korrigált a 3700 dolláros szintre, de a karácsonyi feltámadás hatására sok elemző kezdi felülírni korábbi jóslatait és újév előtt a 4200 dollárt is reális célnak tekinti.

Merre az arra?

Hétfőn, mikor a BTC árfolyam elkezdett erősödni The Crypto Dog kriptotrader azt nyilatkozta, a bitcoin vagy visszaesik 3.4K alá vagy potenciálisan 3.8K főlé lő.

BTC konszolidáció az ellenállás alatt van. Ha kifogyunk a lendületből, akkor 3.4K-t tekintem támasznak. Az alatt nem aggódom. Kitöréskor a 3.8K-val szemezek.

Azóta a bitcoin meglepően erős vételi jelzéseket küld a traderek felé és a 3800 dolláros szintet is relatíve könnyedén vette. Utoljára december utolsó hetében járt e szint fölött.

Az erőteljes emelkedés sokak szerint várható volt, mivel az árfolyamon már a múlt héten is a túladottság jelei voltak megfigyelhetők, amit egy közel három hetes eladási hullám előzött meg november 28-ai kezdettel.

Ahogy nyilvánvalóvá vált a túladottság állapota, úgy kezdtek a vezető altcoinok is pozitívba fordulni.

Azok a traderek, akik valamikor múlt évben a csúcson szálltak kezdték shortolni a bitcoint, már azok is zárni kezdték eladási pozíciójukat. Szerintük itt az alja és 3000 – 4000 dollárnál lejjebb már nem megy.

A Bloombergnek Mark Dow kereskedő beszélt a shortolók hozzáállásáról:

“Befejeztem. Nem akarom ezt nulláig meglovagolni. Nem akarok még többet kifacsarni a citromból. Még csak gondolni se akarok rá. Akkor a megfelelő idő volt beszállni. Mindenki szeretett volna egy kis darabot belőle.”

És az altok?

Az elemzők ugyanakkor rámutattak, hogy az alternatív kriptovaluták még durvább éves áresése mögött a valós felhasználóbázis hiánya áll, akik spekulációs eszközökön túl nem látnak többet bennük. A megállapítás enyhén igaz az etherre (ETH) is, mely egyelőre nem volt képes beváltani ígéreteit és a decentralizált applikációit is csak néhány száz felhasználót szolgálnak ki naponta. A bitcoin cash (BCH) pedig a kaotikusra és csúnyára sikeredett hash-háború óta folyamatosan veszített értékéből.

A bitcoin ralija ugyanakkor szokás szerint az altokra is kedvező hatással van és ugyanúgy kizöldültek. A kereskedők látszólag bátrabban nyitnak magasabb kockázatú alt pozíciókat és egyelőre optimistán állnak a piacok rövid távú kilátásaihoz.

A The Tie piaci hangulatot elemző platform analitikája alapján a Twitteren, Facebookon és más közösségi média oldalakra posztolt felhasználói bejegyezések hangulata is kifejezetten optimista, legalábbis a következő órák árváltozását illetően.