300 millió dollár ETH parkol okos szerződésekben és decentralizált alkalmazásokban

Közel 320 millió dollárnyi ETH (~86 milliárd HUF) van elzárva olyan okos szerződésekben amik több funkciót is kínálnak, köztük fedezeti kriptohitelt, decentralizált fogadást vagy jobban skálázható kriptoutalási rendszereket.

Egy új honlap adatai szerint a MakerDAO DAI tokenje halálcsillagként dominálja a többi dappot a 288 millió dollárnyi ETH-ével.

A Compound, egy másik hitelezőplatform került a második helyre. Hasonlít a Maker szolgáltatására, de ahelyett hogy stabilcoinban fedezné a kriptovagyonokat, egy másik tokent használ ETH fedezetként és oda vissza.

A múlt évben találtak egy sebezhetőséget a kódjukban de szerencsére nem érintette a letéteket.

A Lightning hálózat került a negyedik helyre, de Elizabeth Stark a Lightning Labs vezetője kiemeli, az érték nem a Lightningra használt bitcoin értéke, hanem a hálózat kapacitása. Azaz, 1.2 millió dollárnyi (320 millió HUF) bitcoint lehet pillanatok alatt már már zéró költségen átutalni.

Hogy rájöjjünk mennyi BTC került zárolásra az LN hálózaton, rá kell pillantanunk az UTXO-ra. Aranyszabályként a hálózati kapacitás kétszeresét lehet venni, ami az Uniswap decentrál tőzsdével emelné egy szintre a Ligthning-ot.

[su_box title=”Mi az az UTXO?” style=”glass”]UTXO jelentése unspent output from bitcoin transactions, azaz a bitcoin tranzakciók elköltetlen outputja. Minden bitcoin tranzakció a felhasznált coinokkal indul amit arra használ a rendszer hogy kiegyenlítse a főkönyvet. Az UTXO-kat folyamatosan dolgozzák fel és minden egyes tranzakció elejét és végét adja. A tranzakciók megerősítése az elköltött coinok UTXO adatbázisból történő törlését eredményezi de közben az elköltött coinok továbbra is rögzítésre kerültek a főkönyvön. [/su_box]

Az Augur predikciós piaca került a 6. helyre majd követi a WBTC ami a bitcoin tokenizált fix árfolyamos változata.

A Dai fölénye akkora, hogy még az xDai is felkerült a listára ami a Maker egyik oldallánca és célja a magasabb tranzakciós volumen a proof-of-authority protokollja révén.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük