Kicsit bitcoin kicsit ethereum – na mi az?

Bitcoin árfolyamot lekövető Ethereum-alapú stabilcoint dobtak piacra. Egy olyan új token került a napokban a piacra, mely technológiailag az Ethereum blokkláncát használja, de az árfolyam a bitcoinhoz van fixálva.

WBTC, a kripto-öszvér

A Wrapped BTC (WBTC) nevet viselő kriptopénz hivatalosan a héten szerdán indult útjára. A projektet októberben harangozták be, amikor a Kyber Network és a Republic Protocol csapata összeállt a BitGo-val.

A projekt weboldala szerint, a WBTC célja, hogy nagyobb likviditást teremtsen az Ethereum ökoszisztémájában, beleértve a decentralizált váltókat és a pénzügyi applikációkat is.

Annak idején a BitGo technológiai vezetője, Benedict Chan úgy írta le a WBTC-t, mely

“a bitcoin stabilitását és az ethereum rugalmasságát ötvözi”.

Bár az amerikai dollárhoz viszonyítva a bitcoin árfolyama igen volatilis, azonban Chan szerint a likviditás miatt még mindig a legstabilabb érme a piacon.

A stabilcoinok árfolyama egy adott eszközhöz van rögzítve, amit mesterségesen előállított kereslet és kínálat befolyásolással tudnak szabályozni (korábbi cikkünkben mindent megtudhattok a témában).

Ellenőrzött kereskedők árusítják a tokeneket

A WBTC az atomcserés technológia révén blokkláncok közötti tranzakciókat tesz lehetővé.

Wrapped BTC eladók

A vásárlás csak meghatározott ellenőrzött eladókon keresztül lehetséges, miután az ügyfélazonosítási eljárást elvégeztük. Ezek az eladók fontos részét képezik a WBTC ökoszisztémának, ugyanis ők felelnek a tranzakciókért és a WBTC tokenek piacon forgó mennyiségének beállításáért, tudhatjuk meg a projekt fehér könyvéből. Jelenleg nyolc ilyen platformon keresztül nyújt likviditást a piacon, ezek az AirSwap, Dharma, ETHfinex, GOPAX, Kyber Network, Prycto, Ren és a Set Protocol decentralizált tőzsdék.

A kereskedésen túl applikációk is elérhetőek

A WBTC-t a fenti platformokon kívül várhatóan több kriptotőzsde is listázni fogja. A kereskedésen túl több pénzügyekkel foglalkozó ethereum alapú decentralizált applikáció is lehetővé teszi a WBTC használatát majd, köztük a bZx, a Compound és a dYdY is használni fogja a tokent.

Az Ethereum alapító Vitalik Buterin kisebb aggodalmát fejezte ki a hasonló lecsatlakozó blokkláncok miatt a Twitterén, különösen a centralizált tokenkereskedési rendszere miatt. Ennek ellenére a sajtóközleményben  arra hivatkoznak, hogy elkötelezettek a nyílt fejlesztés iránt, mert egy transzparens hálózatot szeretnének létrehozni, melyben az irányítás meghatározó tényezője a közösség lesz.