35 000 munkavállalójától válik meg a HSBC csökkenő nyeresége miatt

A HSBC 35 000 munkahelyet fog megszüntetni az elkövetkező 3 évben. Az Egyesült Királyságban lehet jelentős elbocsátásokra számítani. A bank a tömeges leépítést, az ázsia koronvírus járvány terjedésével és az emiatt bekövetkező profit csökkenésével magyarázta.

Noel Quinn, a bank ideiglenes vezérigazgatója kedden megerősítette, hogy 4,5 milliárd dollárral kell csökkentenie a pénzintézetnek a költségeit, amelyet úgy tud csak elérni, ha a cégcsoport munkavállalóinak számát 15%-kal csökkenti. “Úgy számolunk, hogy a jelenlegi 235 ezer dolgozói létszám 2022-re 200 ezerre csökken”, jelentette ki Quinn. “Ez a cég történetében az egyik legnagyobb átalakítási program. Jelentősen lefogjuk csökkenteni a munkahelyek számát az Egyesült Királyságban”, tette hozzá.

Ez elsősorban a központi irodák működését, valamint a globális banki üzletágat fogja érinti, amelyek nagyrésze Londonban van. A vállalat arról ugyan nem beszélt, hogy számítani lehet-e az Egyesült Királyságban fiókintézetek bezárására, elég baljóslatúan hangzott a bank azon kijelentése, hogy a “hálózatot felülvizsgáljuk.” A csoport mintegy 40 000 alkalmazottat foglalkoztat a szigetországban.

Az elbocsátások ellenére bőkezően bánik a HSBC a vezetőkkel, akik hatalmas prémiukokat kapnak “áldozatos” munkájukért. Quinn-nek, aki a tavaly augusztusban távozó John Flin-t váltotta ideiglenes vezérigazgatóként, közel 2 millió fontot fizettek, beleértve egy 665 000 fontos prémiumot is. A bankcsoport pénzügyi igazgatója, Ewen Stevenson, aki 2019 januárjában csatlakozott a vállalathoz, 1 millió font prémiumot kapott egy 4,9 millió font összegű fizetési csomag részeként.

Az uniós tisztviselők tárgyalni kívánnak a HSBC tervezett létszámcsökkentéséről

Az Unite nemzeti pénzügy tisztviselője, Dominic Hook azt nyilatkozta, hogy„annak ellenére, hogy a HSBC továbbra is több milliárd dolláros nyereségre tesz szert, ismét a szorgalmas és odaadó alkalmazottakon csattan az ostor, akik munkája kerülhet veszélybe.” A Unite azonnali tárgyalásokat sürget a cégcsoporttal. Arra szeretnének választ kapni, hogy a tömeges elbocsátás milyen súlyos hatással lesz az Egyesült Királyságra.

Az országban tervezett leépítés egy szerkezetátalakítás részét képezi, amely célja az, hogy a költségeket 25%-kal csökkentse az intézet. A HSBC ezek után az USA divízióját sem hagyja háborítatlanul, ahol 224 fiókjának egyharmadát kívánja bezárni és ezzel tömegeket utcára rakni. A költségcsökkentésen kívül 2022. végére szeretne 100 milliárd dollár értékű eszköztől megszabadulni.

A koronavírus okolható a kialakult helyzetért

A HSBC azt állította, hogy Kínában és Hongkongban jelentős problémák merültek fel a koronavírus miatt, ami szintén hozzájárul az elbocsátásokhoz. Ha a járvány terjedése az év második felében sem enyhül, akkor 600 millió dollárt félre kell tennie a cégnek a kiesések fedezésére. A koronavírusra vonatkozó tartalékok segítenek majd fedezni a bedőlt hiteleket, ha az ügyfelek fizetésképtelenné válnak. Az egyes hitelfelvevők megbetegedhetnek, míg a vállalati ügyfelek pénzügyi nehézségekbe ütközhetnek, hiszen a kereskedelmet erőssen korlátozzák, a gyárak jó része zárva van, főképp a járvány által leginkább súlytott régióban, Hupejben.

Stevenson elmondta: „Arra számítunk, hogy további hiteltartalékokat kell majd kialakítanunk a koronavírus és a hongkongi gazdasági gyengülés kilátásai miatt. Rendkívül fontos kérdés most azt, hogy mennyi időbe is telik a vírus visszaszorítása.” A bank már készített egy részletes elemzést arról, hogy a vírus milyen hatással lesz a vállalat eredményeire. A HSBC adózás előtti 2019. évi nyeresége 33%-kal 13,3 milliárd dollárra zuhant.

A koronavírus kitörése a legújabb kihívás, amellyel a HSBC Ázsiában szembesült. Korábban a hongkongi kormányellenes tüntetések és a tavalyi USA-Kína kereskedelmi háború feszültségei okoztak kellemetlen perceket a bank számára. Quinn szerint a cégcsoport továbbra is elkötelezett Kína iránt, ahol jelentős növekedést prognosztizálnak a zavarok ellenére is.