376 tárcában összpontosul az összes Ether 33%-a

A Bitcoin esetében az arány mindössze 20%.

A kriptopénzek jelentik a decentralizált gazdaság motorját, de ahogy nem először kiderül, koránt sem oszlanak meg a vagyonok egyenlően. A Chainalysis friss kutatása szerint az összes forgalomban lévő Ether egyharmadát 376 kiváltságos tárca (és feltételezhetően személy) birtokolja.

Az eredmény alapján az okosszerződés fejlesztő platform jóval centralizáltabb, mint a Bitcoin, ahol mindössze a teljes forgalomban lévő mennyiség 20%-a összpontosul bálnák tárcájában.

A Binance tőzsde 2017-es indulása óta a kriptopénz tőzsdék gigászává nőtte ki magát. Itt kereskedj, ne a kétes tőzsdéken.

A new yorki Chainalysis szerint ugyanakkor jó hír, hogy 2019-re a 2016-os 47 százalékról 33 százalékra csökkent az érmekoncentráció. A bálnák definícióját a blokkláncelemző cég így határozza meg: a top 500 kriptopénz tulajdonos a letétkezelő cégek nélkül, melyek nagy mennyiségű kriptopénzt birtokolnak.

Az Ether bálnáknak alig van hatásuk a piacra

A látszólag magas koncentráció ellenére a tulajdonosoknak nem sok ráhatásuk van az árfolyamra. “Ezeknek a bálnáknak nincs lényeges hatásuk az Ether árára, viszont a piacot napi szinten volátilisebbé teszik a nagyszabású eladásaikkal.”

A tanulmány egyben kifejti, a bálnák felelnek az Ether tranzakciós volumenének 5 – 8 százalékáért.

A ether bálnák többsége nem kereskedő

Az is kiderül, hogy 2016 és 2019 között az Ether bitcoinkövető ármozgást tanúsított. “Átlagosan 1%-os bitcoin emelkedés tegnap 1.1% ether mozgást eredményez ma,” állítja a Chainalysis.

Itt viszont megjegyzi, a napközbeni árvolatilitást nagyban befolyásolja a bálnák viselkedése.

Átlagosan egy bálna, mely 1 millió dollár értékű ethert küldött két nappal ezelőtt, az 0.1 egységgel járul hozzá a mai napi intraday volatilitáshoz, ami viszonylag alacsony, ha figyelembe vesszük a napközbeni volatilitás 0.02 minimum és 417 maximum egység közötti tartományát.

Egy friss kapcsolódó hír, hogy a TRON platform technológiai vezetője otthagyta Justin Sunékat, mivel a projekt túlságosan eltér a decentralizáció alapelveitől a szavazati procedúrájában, amit egy tucatnyi ember kontrollál.

Ne hagyd magad átverni! Kérdezz és informálódj a kriptókról a Bitcoin Bázison!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük