4.5 millió dollárnyi rossz hitel gyülemlett fel a MakerDAO platformon a tegnapi szabadesés miatt

A DeFi MakerDAO hitelplatform MKR tokenaukciót hirdet, hogy így fedezze a 4.5 millió dollárnyi rossz hitelt, ami a platformján felgyülemlett. Ilyenre még soha nem került sor a protokoll történetében.

Az MKR aukciót csak hitel aukciónak nevezik a szervezők és az után kerül sor rá, hogy a rendszerben a biztosítékokkal fedezett adósság értéke elérte a 4.5 millió dollárt. Az aukció keretében programozott MKR tokengenerálást és értékesítést  vezényelnek le 50 000 DAI token részletekben és a befolyó összegekből a rossz hiteleket fedezik.

A MakerDAO hitelfelvevő DAI stabilcoint kapnak az ETH és BAT fedezeteikért cserébe. Tegnap, illetve éjjel. az ETH árfolyamának összeomlása miatt a kihelyezett hitelek nagy része fedezeti küszöbük alá esett, ami automatikus likvidálást eredményezett.

A likvidálások a MakerDAO-fedezeti aukciók formájában történnek. A felhasználók ETH fedezetekért DAI tokenben licitálhatnak. A nyertesek legalább 3%-os árfolyamkedvezményt kapnak a fedezeteikre. Az akció elsődleges célja, hogy fedezze a hitelkintlevőségeket, azonban tegnap előfordult, hogy 0 DAI licittel is lehetett nyerni, mivel nem volt elég érdeklődő.

“Néhány számlát 0 DAI-val likvidáltak, ami visszatért a rendszerbe, így a rendszer nettó veszteséget szenvedett. A MakerDAO 500 ezer dolláros többletben állt a tegnapi és éjjeli árzuhanás előtt, most viszont -4 millió dollár többletet kell betömni,” – foglalta össze a MakerDAO közösség egyik tagja.

A licit iránti alacsony érdeklődés az Ethereum hálózat gas díjainak rapid emelkedésével magyarázható. Tegnap, ma már kevésbé a hálózat fennakadásokkal küzd miután a tranzakciós volumen kivitte a plafont. Ennek következménye a magasabb gas díjak, ami a felhasználó által preferált összeg etherben, amit egy tranzakcióért fizetnének. A konfirmációs idő hossza szintén emelkedett.

Az MKR tulajdonosok még nem találtak választ a 0 DAI-s licitárak kivédésre, de felmerülhet, hogy emelik a minimum licitárat vagy az aukció hosszát. A MKR tulajdonosok már szavazhatnak a következő lépésre.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük