4 milliárd dollárt profitáltak bitcoin befektetéseikből az USA kriptorajongói

Újabb kriptovalutákkal kapcsolatos elemzés került ki a Chainalysis blokklánc-elemző cég kezei közül, melyből most kiderült, hogy a világ jónéhány országa az elmúlt évben brutális nagyságú profitra tett szert bitcoinba való befektetéseiknek köszönhetően.

A vállalat most az országok 2020-as évben generált, becsült nyereségét elemezte. Kiderült, hogy a feltörekvő országok befektetői jóval több profitra tettek szert, mint fejlettebb társaik.

Meglepően vagy sem, az Egyesült Államok uralja a listát, az állam befektetői ugyanis több mint 4 milliárd dolláros nyereséget zsebeltek be a Bitcoinnak köszönhetően. Ahogyan azt láthatjuk, Kína befektetői aligha több mint egymilliárd dollár nyereségnek örvendhettek, mely háromszor kisebb, mint ősellensége polgárainak profitja.

A feltörekvő országok viszik a prímet

Az elemzés egyik igencsak érdekes megállapítása, hogy az egyszerűen csak „feltörekvőnek” nevezett országok befektetői hatalmas nyereséggel büszkélkedhetnek. Vietnam például, ugyan „a bruttó hazai termék (GDP) szerint az 53. helyet foglalja el 262 milliárd dollárral, Világbank pedig a közepes jövedelmű országok kategóriájába sorolja, az ázsiai államban kiemelkedően magasszintű a kriptovalutával való kereskedés, és a globális kripto elfogadás ranglistáján a tizedik helyen áll.” Az ország kriptorajongói 351 millió dolláros profitra tettek szert, lekörözve ezzel számos más államot, többek között Belgiumot, ráadásul Ausztráliát is.

A hangulat pedig tovább fokozódik, hiszen Spanyolország, Törökország, valamint Csehország is jobban teljesített a kriptobefektetéseket tekintve, mint az egy főre jutó GDP szerint. A befektetők ugyanis több mint 250 millió dolláros profitra tettek szert a bitcoinba való invesztálással.

India azonban, ahol az ország befektetői 241 millió dollárt profitáltak, mint láthatjuk, elég komolyan kilóg a sorból. A Chainalysis mindezt egyszerűen az indiai kormány kriptovaluták ellen irányuló ellenségeskedésnek tudja be, mivel számos helyi bank egy 2018-as ítéletre hivatkozva korlátozza ügyfeleit a kriptovaluta befektetésekben.

Az elemzés szerint a világ legtöbb országában a befektetők a legnagyobb profitra az év vége felé tettek szert, amikoris a Bitcoin árfolyama pillanatok alatt 11 000 dollárról közel 30 000 dollárra nőtte ki magát. Ugyan azóta már túlvagyunk néhány vérfürdőn, a befektetési étvágy továbbra is tombol, és kíváncsian várjuk a blokklánc-elemző cég jövő évi beszámolóját is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.