4 millió dollárt követelnek bitcoinban egy biztosítótól a hackerek

Egy izraeli vállalat is belekóstolhatott abba, milyen amikor a hackerek több millió dollárnyi váltságdíjat követelnek kriptovalutában. 

A The Black Shadow néven ismert hackercsoport a hét elején behatolt az izraeli biztosító, a Shirbit rendszerébe, és 4 millió dollárt követelt bitcoinban a bizalmas adatok visszaszolgálatásáért cserébe – írta a Jerusalem Post helyi sajtóorgánum.

A Shirbit az egyik legnagyobb biztosító társaság Izraelben, és számos prominens magánszemélyt és kormányzati alkalmazottat tudhat az ügyfelei között. A The Black Shadow a hackertámadás után nemsokkal online nyilvánosságra hozta az ellopott információk egy részét, mint például személyi igazolványokat, személyes fájlokat és belső faxokat, majd azzal fenyegette meg a céget, hogy a többi adat is az interneten landul, ha nem fizet. A hackerek először december 2-án szerdán 50 bitcoint, nagyjából 1 millió dollárt követeltek. Mivel nem kaptak egy pennyt sem, csütörtökön már 100 bitcoint kértek. Ha az összeg nem érkezik meg még ma éjfélig, holnap már 200 bitcoint, azaz nagyjából 4 millió dollárt kell fizetnie a vállalatnak. A hackerek hozzátették, hogy nemcsak az ügyfelek adatait lopták el, hanem bizalmas információkkal rendelkeznek a cég vezetőiről és az alkalmazottairól is.

Ha a Shirbit nem fizet legkésőbb pénteken, akkor a hackerek ezt követően egy harmadik félnek adják el az érzékeny adatokat. A National Cyber ​​Directorate, az izraeli kiberbiztonsági felügyelet és a Tőkepiaci Hatóság kedd óta nyomoz.

A Shirbit vezérigazgatója, Zvi Leibushor azt mondta, hogy ez a támadás az egész izraeli gazdaságot érinti, és a cég minden követ megmozgat a tettesek felkutatására. Majd hozzátette: „A Shirbit több millió dollárt fizetett az adatbázisok biztonságosabbá tételéért a kibertámadások ellen, és az megfelel az ezen a területen érvényes szigorú szabályozási követelményeknek.”

Hát úgy tűnik, felelesleges volt annyi pénzt beleölni…

További érdekes cikkeink: