40 millióért kelt el egy bitcoin témájú műalkotás

A Christie’s brit aukciósház bejelentése szerint 131 250 amerikai dollárért (csaknem 40 millió forintért) kelt el a Block 21 elnevezésű bitcoin témájú műalkotás.

A bitcoin műalkotás a decentralizáció elvét mutatja be szimbolikusan

A Block 21 című műalkotás, amit egy anonim vásárló most csaknem 40 millió kifizetésével szerzett meg magának, egy nagyobb kollekció, a Portraits of a Mind (azaz Egy elme portréi) részeként került az aukciósház kínálatára. A művet a Robert Alice projekt részeként Ben Gentill készítette el. (A Robert Alice egy londoni művészeti projekt, ami a blokklánc promótálását tűzte ki céljául.)

Úgy látszik azonban, a mű jóval a becsült érték fölött került eladásra: a Christie’s szerint a 40 milliós érték csaknem 20-szorosa az eredetileg gondolt értéknek. Az anonim vásárló most a fizikailag megfogható műalkotás mellé egy nem helyettesíthető tokent, azaz NFT-t is meg fog kapni. A digitális műalkotásokra specializálódó NFT-k az utóbbi hónapokban kifejezetten sikeresnek bizonyultak.

A kollekció darabjai egyébként semmiféle gyakorlati haszonnal nem rendelkeznek (tehát technológiai újítást ne várjunk a 40 millióért). Azonban a projekt alapötlete az, hogy szimbolikusan mutassa be a BTC mögötti alapítókódot. Az összesen 40 bitcoin műalkotás mindegyike ugyanis pontosan 322 048 számjegyet tartalmaz az eredeti kódból. A világ minden pontjára eljutó alkotások pedig ezáltal pontosan azt mutatják be, hogy mit is jelent a decentralizáltság: nincs központi hatalom, hanem csak egy elosztott rendszerben található meg a kód.

Ahogy globálisan elosztásra kerülnek, ez a 40 kódrészlet decentralizálni fogja magát a műalkotást. Ezzel egy olyan globális hálózatát hozzák létre a gyűjtőknek, ahol semmilyen központi hatalom nem rendelkezik a kóddal,” írták a műalkotásról.

A bitcoinhoz vezető 5000 éves utat is bemutatják az alkotások

A mű jellegében ráadásul a Rai kövekre is visszautal, amik a bitcoinkedvelők számára különösen ismerősek lehet. Az ősi Rai kövek példáján keresztül szokták ugyanis gyakran bemutatni azt, hogy miért inflálódnak el a fizetőeszközök, ha nem végleges a forgalomban lévő pénzeszköz száma. Na, meg persze, hogy miért véd ezáltal a bitcoin az infláció ellen.

Az alkotások mindegyike tartalmaz egy koordinátát is, amely valamilyen módon kapcsolódik a bitcoin és a pénz 5000 éves történelméhez is – ezzel még jobban kihangsúlyozva a kollekció hálózatának globális jellegét és összekapcsolódását. Ezeket a kiválasztott helyszíneket a Robert Alice honlapján egy térképen is meg lehet tekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.