Már közel 4000 bitcoin automata van szerte a világon

Maturál a kriptopénz piac? Több jelből is arra lehet következtetni, hogy a wild ride-ok kora kezd lejárni, és egy sokkal kiszámíthatóbb és egészségesebb növekedési pályára állhat a kriptogazdaság. Az egyik ilyen jelzésértékű momentum, hogy gyorsuló ütemben növekszik a bitcoin automata elterjedtség.

Közel az újabb mérföldkőhöz a bitcoin automata szám

Az elfogadottság növelése továbbra is az ökoszisztéma prioritása és erre kiválóan alkalmasak a banki ATM-ekkel szinte megegyező bitcoin automaták. Könnyedén elsajátítható az alkalmazások, nem igényelnek magas technológiai hozzáértést és pillanatok alatt lehet kriptovalutákat vásárolni velük forintért, euróért stb. Augusztusban még arról írtunk, hogy a bitcoin és altcoin automaták száma meghaladta a 3500-at, és most újabb mérföldkőhöz érkeztünk ugyanis közel vagyunk a 4000-hez.

>>>Üzemeltess Bitcoin automatát a BitcoinBázis csapatával!

Még mindig semmi a milliós számú banki automatákhoz képest, de úgy tűnik, árfolyam ellenére a kriptovaluta ATM telepítési sebesség nem tűnik csillapodni, ugyanis minden nap 6 újat installálnak.

Továbbra is Észak-Amerika a rangsor élén és az ATM-ek 71.3%-a ott található. Európa a második, minden negyedik itt található miközben Ázsia jóval lemaradva, az összes ATM 2.56%-át felügyeli. Ez betudható annak is, hogy Dél-Korea, Japán és különösképp Kína már most ‘cashless’ társadalmaknak tekinthetők ahol az AliPay és WePay alkalmazásoknak köszönhetően gyorsan lehet digitálisan fizetni, amihez nem kell más mint egy okostelefon.

Egy friss kibontakozó trend az automata üzemeltetők és gyártók körében a diverzifikálás, azaz, már nem csak bitcoint, de több ismertebb altcoint is elfogadnak készülékeik. A litecoin tűnik a legismertebbnek, azt követi az ethereum és a bitcoin cash. A DASH, monero, dogecoin és ZCash támogatás szintén emelkedőben van. Az automaták közül tízből négy már kétoldalú tranzakciót is garantál, azaz nem csak venni, de eladni is lehet kriptopénzeket.

Egyre ádázabb a verseny a gyártók között

A kezdetek-kezdetén a Lamassu volt a bitcoin automaták legnagyobb gyártója, de mára ez gyökeresen megváltozott. Jelenlegi piaci részesedése 10.96%, mellyel a harmadik legnagyobb gyártó. A Genesis Coin jelenleg a második, amit hajszálnyival megelőz a General Bytes.

A legnagyobbakat figyelmen kívül hagyva sűrűsödik a gyártók mezőnye is: BitAccess, Coinsource, Covault és OrderbobATM, hogy csak pár kisebbet említsünk, de mellette újak is jönnek: BitxATM, CoinOutlet, Bitnovo és DOBI ATM. Ez a szintű verseny egy újabb jel az ökoszisztéma maturációjára és segítségével egyre több helyen fogunk találkozni a B felirattal amit egyre kevesebben vannak akik ne ismernének.

Egyetlen probléma a bitcoin automatákkal, pontosabban az üzemeltetőikkel a tranzakciós díjak nagysága. Átlagosan 8.85% tranzakciós díjat fizetünk vásárláskor és valamivel kevesebbet eladáskor, 7.9%-ot. Magyarországon valamivel jobb a helyzet, a CoinCash ATM-jeinek használatakor 4 (vásárláskor) és 6 (eladásnál) százalékkal számolhatunk, a MrCoin tranzakciós díjai nem láthatók és ugyanez a helyzet a vidéki ATM-ekre (már amit nem a CoinCash üzemeltet).

Mindenesetre az kijelenthető, az online kriptotőzsdékhez képest a tranzakciós költségek túlságosan is magasak, ahol általában kevesebb mint 1% a váltási díj.

Amennyiben tudtok több új kriptovaluta elfogadóhelyről Magyarországon, kérjük jelezzétek és adjuk a bővülő listánkhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük