41 millió dolláros bírságot kapott a Tether félrevezető állításai miatt

A mai napon a Határidős Árutőzsdei Kereskedést Felügyelő Bizottság (CFTC) bejelentette, hogy egyezségre jutottak a stabilcoint működtető Tetherrel és a kapcsoló iFinex-szel, ami a Bitfinex kriptotőzsdéjét üzemelteti. A Tether elfogadta, hogy 41 millió dolláros bírságot fog fizetni félrevezető közlemények miatt a stabilcoinja mögött álló eszközökre vonatkozóan. Más szabálysértések miatt a Bitfinex pedig elfogadta, hogy 1,5 millió dolláros bírságot fizet.

A Tether tényleg átláthatatlanul működik?

Még emlékezhetünk rá, a Tether anno azt állította, hogy a stabilcoinja minden egyes időpillanatban megfelelő összegű fiat pénzt képvisel. Amely ráadásul ott van a Tether bankszámláin. Viszont a CFTC egy 26 hónapos időperiódust vizsgálva arra jutott, hogy 2016 és 2018 között ez az állítás csak a napok 27,6%-ában volt igaz. A CFTC közleménye szerint a Tether az állítása alátámasztásához nem szabályzott szervezetekre és olyan külsős cégekre támaszkodott, amelyek nem tudták igazolni a biztosíték meglétét. Ráadásul a Tether a bizottság szerint a Bitfinex vevőinek pénzösszegét össze is keverte a Tether stabilcoin mögött álló fiat pénzekkel is. Ezekről azért mi is hallhattunk, hiszen például amikor a Bitfinex likviditási problémákkal küzdött, a Tether utalt a kriptotőzsdének a tartalékaiból.

Amikor pedig a Tethernél volt egy audit, akkor a Bitfinex utalt át a cégnek 382 millió dollárt. Amiért a hírnek komoly értéke van, az a tény, hogy a CFTC története során először lépett fel egy stabilcoin ügyében. Azaz most először kezelték termékként a stabilcoint. Viszont a bizottságot vezető Dawn Stump felhívta rá a figyelmet, hogy a mostani döntésükkel nem akarják a hamis biztonság illuzióját kelteni az ügyfelekben. Hangsúlyozta, hogy a bizottság nem szabályozza a stabilcoinokat és nincs is rálátásuk a napi üzleti ügyekre ezek vonatkozásában. A Bloomberg épp múlt héten tett közzé egy cikket, amelyben a Tether tartalékairól és tevékenységeiről írtak. Kiemelték, hogy a cég működése tele van “vörös zászlókkal“.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük