45 millió dollárért kelt el a CoinGeek, a Squire Mining az új tulaj

A kanadai vállalat, a Squire Mining veszi át a teljes irányítást a CoinGeek működése felett – beleértve 62,440 ASIC bányászgépet is.

És hogy ez miért olyan jelentős? A Squire Mining, ami egy vancouveri központú, ASIC chipeket gyártó cég, részvényeit több tőzsdén is jegyzik – így ez az üzlet által a világ legnagyobb nyilvánosan jegyzett kriptovaluta bányász vállalkozása jön létre. A pekingi Bitmain lehetne versenytársa ilyen szempontból, de ők még nem döntöttek a hong kongi bevezetés mellett.

A Squire Mining és a CoinGeek először augusztusban kezdtek együttműködni. Akkor a megállapodás értelmében a CoinGeek vált a Squire Mining termékek egyedüli forgalmazójává. A mostani alku alapján pedig a Squire Mining veszi át az irányítás a CoinGeek összes művelete és alkalmazottja felett. Ez pedig nem kis feladat: a CoinGeek összesen 62,440 bányászgéppel rendelkezik Kanadában, az USA-ban és Kazahsztánban. A gépek pedig állítólag összesen másodpercenként 1 millió terrahash teljesítményű hashrátát képviselnek – áll a vállalat által közzétett iratokban.

Az alku ezenkívül elővételi jogot ad a Squire Miningnak a CoinGeek többi vagyoneszközére is, ami az akvizíció után egy évvel később lép érvénybe.

A felvásárlás teljes árát 45,3 millió dollárra becsülik.

Calvin Ayre munkálkodása

A CoinGeeket 2017-ben Calvin Ayre, kanadai milliárdos vette meg, aki a vagyonát még online szerencsejátékból építette fel a 2000-es évek első évtizedében. Ayre lelkes támogatója volt a Bitcoin Cashnek, nemrégiben pedig a Bitcoin Satoshi Vision (BCH SV) mellé tette le a voksát. (A Bitcoin Satoshi Vision egy meglehetősen megosztó spin-offja a Bitcoin Cashnek, aki nyomon követte a hash-háború alakulását, annak rémlik, a BCH SV legnagyobb bányásztámogatója a CoinGeek volt.)

Ayre 2018 januárjában vette át a CoinGeek bányászati műveletének felügyeletét, amely már a hard fork előtt is Bitcoin Cash párti volt az eredeti Bitcoin hálózatával szemben. Ezután nem kellett sok idő, hogy a legnagyobb hasherő részesedéssel rendelkezzenek a BCH hálózatán, azonban miután a Bitcoin Cash lánca kettévált, áttértek a Bitcoin Satoshi Visionra.

A mostani beszerzésről Ayre így nyilatkozott:

“Úgy gondolom, hogy a szektor következő nagy növekedési fázisa lassan elérkezik, így a Bitcoin blokkláncnak óriási skálázhatóságra lesz szüksége, hogy minden vállalkozás használhassa a technológiát. Azáltal, hogy a saját és a CoinGeek eszközeit is eladom a Squire-nek, csak megduplázom az elkötelezettségemet a Bitcoin sikeréért. Ezek az eszközök ugyanis lehetővé teszik majd a Squire Mining Ltd-nek, hogy globális szinten kövezzék ki az utat a blokklánc technológiai fejlődése irányába.”

A Squire Mining CEO-ja, Taras Kulyk is hasonlóan nagy terveket szövöget:

“Ez a tranzakció megalapozza a Squire-t, mint vezető és elismert márka. Nem csak a jól ismert CoinGeek.com és a CoinGeek név miatt, hanem azért is, mert ez tesz minket a világ legnagyobb nyilvánosan jegyzett Bitcoin bányász vállalatává. Ráadásul lehetővé teszi a Squire számára, hogy egyre jobban összekapcsolódjon a dinamikusan fejlődő chip tervezéssel és gyártással, így növelve a részvények értékét.”

 

Folyamatos verseny

Augusztusban a Squire Mining aláírt egy partneregyezményt a Samsung Electronics-szal is. Ebben az egyezményben arról egyeztek meg, hogy a Samsung fogja legyártani azokat a CPU-kat, amiket a Squire Mining megtervez.

Az ASIC chipek olyan specifikus integrált áramkörök melyeket direkt kriptovaluta bányászatra terveztek. Sokkal hatékonyabbak, mint azok a számítógépek, amik más feladatokat is végeznek – így ezek váltak a bányászat legjövedelmezőbb eszközeivé.