A McDonald’s-ban és a Starbucks-ban is tesztelik a digitális jüant

Tizenkilenc étterem és kiskereskedelmi egység, köztük a Starbucks és a McDonald’s is szerepel azon vállalkozások között, amelyek részt vesznek a kínai központi bank digitális valutájának tesztelésében.

Kiszivárgott információk szerint a Hebei tartományban lévő Xionggan új kerületének reformációval és fejlesztéssel foglalkozó bizottsága szerdán ülést hívott össze azért, hogy a kerületben hamarosan induló digitális jüan kísérleti programját vitassa meg. Csütörtök reggel egy helyi hírlap bemutatta a projekt hivatalos kormány által kiadott dokumentumát is.

Kína ezen lépése egyértelműen azt jelzi, hogy szélesebb körben szeretné kipróbálni a digitális valutát. Az állami tulajdonban lévő kereskedelmi bankok már fejlesztik a digitális jüanoz használható pénztárca alkalmazásokat, melyek DC/EP néven ismertek.

A kínai hírportál szerint a találkozón részt vettek többek között a kormányhivatalok képviselői, a négy állami tulajdonban lévő kínai kereskedelmi bank, az Ant Financial, a Tencent tech óriás, valamint a tesztben részt vevő 19 étterem, szórakoztatóegység és kiskereskedelmi üzlet képviselője. A lista figyelemreméltó neveket is tartalmaz. A teszt programban részt vehet ugyanis a kerületben működő McDonald’s, a Starbucks, a Subway, valamit a JD szupermarketek. A jelentés arra viszont nem tér ki, hogy mikor is indul a teszt, illetve mennyi ideig tart majd.

Néhány nagyvárosban elindult a béta verzió

A múlt héten arról számoltunk be, hogy az Agricultural Bank of China már kifejlesztett egy béta verziós digitális pénztárca felületet. Az applikáció kizárólag Sencsenben, Xionganban, Csengduban és Szucsouban elérhető el, amelyről képernyőfotókat is kiszivárogtattak. Egy helyi hírlap múlt csütörtökön arról írt, hogy a Szucsouban elindított tesztprogram magában foglalja az önkormányzati tisztviselők számára adott közlekedési támogatást is.

A Kínai Népbank még múlt pénteken megerősítette a folyamatban lévő teszteléseket. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta: “ez nem jelenti azt, hogy a digitális jüan hivatalosan is elindult”.

Azt viszont kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy Kína komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a digitális valuta, minél hamarabb “üzemképes” legyen. Bár a koronavírus járvány miatt némileg csúsztak a munkálatok, ha ilyen tempóban haladnak a tesztprogramok, hamarosan hivatalosan is elindulhat a jüan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.