5 arrogáns mítosz a Bitcoinnal kapcsolatban

A Bitcoin megalkotásának a története mindig is a mitológia határát súrolta. Egy világot megváltó technológia, amelyet egy névtelen zseni, Satoshi Nakamoto hozott létre, hogy aztán eltűnjön a föld színéről. Ha ebből indulunk ki, nem csoda hát, hogy a bitcoint azóta is sok fantasyba illő mítosz lengi körül.

Most bemutatunk öt ilyen mítoszt, ami már több mint egy évtizede aktívan él az emberek fejében.

FIGYELEM! A cikket tessék véleményként kezelni. A BitcoinBazis.hu a CCN oldal cikkét vette alapul. A szerkesztőség és a szerző nem feltétlenül ért egyet forráscikkben leírtakkal.

Mítosz #1: A bitcoin fogja újraosztani a vagyont

Sok ember hisz abban, hogy a bitcoin lesz a hajtóerő, amely által a világon felhalmozott vagyon újraosztásra kerül, mint ahogy még sosem történt meg a történelemben. De az ok, hogy még sosem valósult ez meg, talán magyarázza, hogy miért van erre ilyen kevés esély.

A bitcoinisták a világon fellelhető szegénységgel kapcsolatban abban a hitben vannak, hogy még azért nem sikerült megszüntetni azt, mert nincs meg az a technikai apparátus, ami ehhez a tetthez szükséges.
Ennek a hatása, hogy mi valójában nemesek és illedelmesek vagyunk, csak még nem áll rendelkezésre az a technológia, amivel ezt a nemességet végre tudnánk hajtani.

A Pareto-elv nagyon egyszerűen leírja a természetben is fellelhető egyenlőtlenséget. Az erdőkben találhatók fák 20%-a használja fel az elérhető tápanyag 80%-át. Ehhez hasonlóan a legkívánatosabb férfiak 20%-a kapja meg a nők 80%-át.

Több tanulmány már azt is kimutatta ennek megfelelően, hogy a világon elérhető bitcoin nagyrésze csak egy szűk réteg kezébe koncentrálódik. Ez senkit sem érhet meglepetésként.

Mítosz #2: Igenis számít az árfolyam

A bitcoin árfolyama vált annak az egésznek a gravitációs csomópontjává, amit ’blokkláncnak’ vagy ’kriptovalutának’ nevezünk. Ha a bitcoin valóban egy világmegváltó mechanizmus, ahogy a követői állítják, akkor az amerikai dollárral szembeni árfolyamnak irrelevánsnak kellene lennie.

Az ok, ami miatt annyian fókuszálnak a bitcoin árára az az, hogy az valójában mindenki számára fontos. A bitcoin legnagyobb felhasználási területe eddig, hogy a tulajdonosainak értékmegőrző szerepet tölt be, amit nagyban befolyásol a dollárral szembeni árfolyamnövekedés vagy csökkenés.

Mostanra az a mítosz, hogy az árfolyam számít, valósággá vált. Ugyanis elég sok tőkét halmoztak fel a bitcoin jövőbeli sikerére hagyatkozva, és ha ez valami miatt hamis lenne, akkor az egész rendszer maga alatt omlana össze. Ha a bitcoin árfolyama továbbesik, akkor a kitermeléséhez kapcsolódó privilégium még kevesebb ember kezében összpontosulhat. Amihez rögtön illeszkedik a következő mítosz is.

Mítosz #3: A nép által van a népért

A legtöbb független bitcoin bányászt az árháború egyszerűen kicsinálta. Kína egy tartománya adja ma a bitcoin bányász hashteljesítményének a 54%-át. Ugyanis csak a legnagyobb bányászfarmok tudták kiheverni azt a veszteséget, amit a 2018-as árfolyamesés okozott.

A bitcoinnak meg kellett volna javítani az emberi természetet, de ma egy olyan alázatos szituációba kerültünk, hogy csak bízhatunk benne, hogy a kínai uralkodóink jóindulatúak lesznek hozzánk.

Bitcoin mítosz #4: Nem lehet megállítani

A bitcoinpártolók hisznek abban, hogy a bitcoin nem lehet megállítani, máskülönben ez nem lenne bitcoin.

A bitcoin alatt felépített technológia valójában új, izgalmas és tele van lehetőségekkel. A decentralizált és önrendelkező természete egy olyan robusztusságot ad neki, amivel semmilyen más digitális hálózat nem rendelkezik.

Nic Carter szerint a “kriptovaluta valóban független maradt és ezzel egyidejűleg ellensége az Államnak. Nem lehet szabályozni, nem lehet megfogni, nem lehet másolni.”

Hasonló ideológiai gondolkodás övezte az internet születését is. Ha viszont megfigyeljük, hová fejlődött mára, abban biztosan megegyezhetünk, hogy az ’internet esszenciája’ elveszett. Fel kell hát tennünk a kérdést: Meg volt ezt valaha egyáltalán a születésekor? Ugyanez a kérdés vonatkozik a bitcoinra is.

Végül is elég csak megnéznünk a kínai helyzetet, és elemezni, hogy semlegesítve van-e a bitcoin. Valószínűleg a kínai kormányzat nem fogja felgyorsítani a saját szuverén fizetőeszközének a pusztítását a bitcoin miatt. Ha feltételezzük, hogy nem fognak beavatkozni a bitcoin működésébe, vagy már eddig nem avatkoztak bele, elég naivnak kell lennünk.

Mítosz #5: A bitcoin a Jó megtestesítője

A kriptovaluta szféra új belépői gyakran abban a tehetetlen helyzetben vannak, hogy elhiszik, hogy a bitcoin képes megváltoztatni a világot.

Legyünk óvatosak azzal kapcsolatban, hogy mit kívánunk. A világ változása már azzal megindult, hogy megérkezett a bitcoin, és nem teljesen egyértelmű, hogy a jobb világ megvalósítása felé fordult.

A bitcoinisták gyakran hangoztatják, hogy nem akarnak részt venni annak az illegális háborúnak a finanszírozásában, ami az amerikai dollárhoz kapcsolódik. Kérdés hát, hogy az emberkereskedelem és a drogkereskedelem finanszírozása jobb lenne?

Nem kételkedünk benne, hogy a legtöbb bűntényt még mindig készpénzzel finanszírozzák. De ha gyanakszunk a kormányzati ügynökségek által finanszírozott félig illegális akciókra, akkor nem gyanakodhatunk arra is, hogy ők is a kriptovaluták felé fordultak, ha mindezt finanszírozni szerették volna? Lehet, hogy a kezdetek óta mi is mindenféle háborút támogatunk áttételesen.

A titoktartás egy olyan dolog, amit nem csak mi magunk akarjuk. Ez egy olyan dolog, amit nem engedhetünk meg azoknak, akik hatalmon vannak. Ha a kedvenc milliárdos gazembereid a Rothschildok vagy a Koch testvérek, emlékezz rá, hogy a kriptovalutákat ők is használhatják. Ha pedig használják, biztos lehetsz benne, hogy ügyesebben alkalmazzák saját céljaikra mint te.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük