Vajon képes a bitcoin megtörni a dollár világuralmát?

Ahhoz, hogy a kriptovaluták királya le tudja váltani a hagyományos ‘fizetőeszközök zsarnokát’ még rengeteg területen kell fejlődnie, azonban a dolgok mostanság pozitív irányba haladnak. Sajnos a dollár hegemóniája már több évtizedes múltra tekint vissza és egyelőre kevesen igyekeznek azon, hogy ezen változtassanak. Az Egyesült Államok akaratának más országokra való ráerőszakolása már megszokott jelenségnek számít. Ezt az a tény teszi lehetővé, hogy a dollár jelenleg a világ első számú tartalékvalutája. Ebből kifolyólag sok ország kénytelen dollárban rendezni a nemzetközi kötelességeit, adósságait és más fizetéssel kapcsolatos ügyleteit. Ez persze egy országnak sem felel meg igazán, viszont jelenleg nincs más alternatívájuk.

Itt lép a képbe a bitcoin. Ellentétben a dollárral, amely napról napra egyre kevesebb bizalmat élvez, a bitcoin napról-napra fejlődik. Természetesen bőven van még mit fejlődnie, hogy képes legyen ellátni egy globálisan elfogadott fizetőeszköz szerepét. Az egyik ellenérv, amelyet a bitcoin ellen hoznak fel nem más, mint sűrű ár ingadozásai. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy nem csak a kriptovaluták ára képes drasztikus ingadozásokra, hiszen hiperinfláció esetén egy ország pénzneme is bitcoint megszégyenítő ingadozásokat tud produkálni. Már sok esetben láthattuk azt, hogy amint az emberek elvesztik saját országuk pénzemébe vetett bizalmukat, legtöbb esetben a kriptovaluták felé fordulnak. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy a fejlődő Lightning Networknek köszönhetően egyre több helyen fogadnak el bitcoint fizetőeszközként, akkor úgy gondolom, hogy csak idő kérdése még beépül a köztudatba, mint fizetőeszköz.

Arra még biztosan jó néhány évet kell várnunk, hogy az első ország megtegye a lépést a bitcoin nemzetközi színtéren való alkalmazására, de amint ez megtörténik, nincs kétség afelől, hogy több ország is követni fogja a példát. Ezt a lépést valószínűleg egy olyan ország fogja megtenni, melynek pénzneme valamilyen oknál kifolyólag volatilissé válik és úgy dönt, hogy a dollár helyett a bitcoinhoz köti nemzeti valutáját.

Bitcoin mint első számú tartalékvaluta

Ahhoz, hogy válaszoljunk arra a kérdésre, hogy vajon a bitcoin képes lenne-e ellátni a világ első számú tartalékvalutájának szerepét, először is válaszolnunk kell arra mit is jelent valójában a tartalékvaluta kifejezés.

„A tartalékvaluta olyan pénznem, amelyben több kormány és nemzetközi szervezet devizatartalékait tartja. Az ilyen valuta egyben ellátja a fizetőeszköz szerepét olyan termékek esetén, mint például az olaj vagy az arany.”

A dollár az 1944-ben megtartott Bretton Woodsi konferencia óta számít a világ tartalékvalutájának. Ezen a konferencián többek között a 44 résztvevő ország beleegyezett, hogy a „tőkés világgazdaság devizáit a dollárhoz kapcsolják”.

Manapság azonban több valuta is versenybe száll a pozícióért, mint például az euró és a kínai jüan, ezért a központi bankok számára már nem olyan egyértelmű a dollár szerepe, mint tartalékvaluta. Ez a kétely nyithat ajtót a bitcoinnak e szerep betöltésére. Ehhez két tulajdonságra van szüksége. Az első, hogy értékmegőrzőként is megállja a helyét, a második pedig, hogy képes legyen fizetőeszközként funkcionálni. Úgy gondolom, hogy hosszútávon a bitcoin mindkét elvárásnak meg fog felelni, hiszen mögötte egy olyan, csupán 10 éves technológia áll, mely még nagyon messze van attól, hogy kimaxolni a technológia és decentralizált fejlődési struktúrája adta lehetőségét.

A központi bankok persze először saját centralizált kriptovalutával fognak előrukkolni, de az emberek hamar rá fognak jönni, hogy ez csak ámítás. Előbb vagy utóbb, a racionális gondolkodás fog felülkerekedni és az országok elkezdik majd tartalékainak egy részét bitcoinban őrizni. Ha ez megtörténik a dollár fokozatosan veszíteni fog erejéből, még végül talán visszaszorul az Egyesült Államok területére, ahová való. Ez persze mind spekuláció, hiszen számtalan tényező lehet kihatással a dolgok kimenetelére, de semmiképpen sem szabad kizárni ezt az eshetőséget sem. Sőt, kriptovaluta hívőkként azt hiszem mindannyian szeretnénk, ha ez bekövetkezne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.