5 millió Bitcoin már örökre elveszett

2017 nyarán a forgalomban lévő bitcoinok (BTC) százalékos aránya 60%-on állt, jelenleg beszélünk 70%-ról. Ez azt jelenti, hogy 30%-a az összes kibányászott, forgalomba került coinoknak örökre elveszett, ami mintegy 5 millió BTC-t jelent.

A Santiment elemző Valentin Mihov kutatásai alapján 2014-ben az összes bányászott coin 80% volt forgalomban, de az idő előrehaladtával az elveszett vagy zárolt coinok aránya még tovább fog nőni.

Satoshi Nakamoto mintegy egymillió coint bányászott és ezekhez Satoshi eltűnése óta senki se nyúlt (még Craig S. Wright önjelölt Satoshi Nakamoto sem!) . E mellett van néhány coin, melyek értéke alacsonyabb mint a jelenlegi tranzakciós költség, ezt a BTC töredéket nevezzük dustcoinokak.

A teljes BTC dustcoin összeg mintegy 25 000 BTC-re tehető és ezeket a magas tranzakciós költség miatt nehéz mozgatni a láncon.

Van még egy szegmense az elveszett bitcoinoknak, amiket a tőzsdéken helyeztek el letétbe és effektíve mindenki elfeledkezett róluk. Hogy mekkora mennyiséget képviselnek, azt még csak megtippelni se lehet.

Olyan pletykák is keringenek, hogy voltak páran, akik bitcoinokkal tömött merevlemezeket dobtak a kukába. Ez persze még a hőskorszak mendemondája, abból az időből, mikor bitcoinokat a laptopon is lehetett bányászni. Akkor a Bitcoin még nem rendelkezett nagy értékkel.

Egy másik kisebb tétele az elveszett bitcoinoknak az, mely kódolási hiba miatt visszaállíthatatlan címekre lettek küldve, ezek összmennyisége mintegy 2000 BTC-re tehető.

Egy újabb nagy tételt az elvesztett privát kulcsok jelentik. Például melyeket papírra lejegyeztek, bent maradt a nadrág zsebében majd szépen kimosták.

Mióta azonban a bitcoin árfolyam ennyire megszaladt, különösen a mostani kéthetes rali 8000-es árfolyamait is figyelembe véve, az emberek sokkal óvatosabbak a digitális vagyonaikkal.

Ez viszont nem változtat egy fundamentális következtetésen. Hiába a bitcoin fix 21 milliós mennyisége, a valóságban erratikusan csökkenő forgalomban lévő mennyiségről van szó, lévén ma egy hack, holnap egy kimosott nadrág, és máris oda a digitális aranyunk. De szerencsére nem kell túlságosan aggódni. A bitcoin mögött 100 000 000 szatosi is áll, szóval könnyen előfordulhat, hogy egy napon a szatosi is jelentős értéket fog képviselni. Ki tudja, ha van 1 bitcoinod pár évtized múltán akkor előfordulhat, hogy az új elit gondtalan mindennapjait fogod élni. Sima kereslet, kínálat, rengeteg bizalom és hasznosság egy kis játékelmélettel megfűszerezve.

100 év múlva a bitcoin bányászat ugyanekkora, ha még nem nagyobb méretekben folytatódni fog, a bányászok ugyanígy megkapják a blokkjutalmaikat, csak épp jóval kevesebbet. Addig természetesen még van pár évtized, lássuk egyelőre, mit hoz a jövő évi blokkjutalom feleződés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.