5 millió dollárt veszítettek az XRP felfüggesztése miatt, most perelnek

Az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező kriptohitelező Nexo ellen nemrégiben pert indítottak. A per kiindulópontját az a döntés jelenti, amelyet a cég még tavaly decemberben hozott meg. Ekkor függesztették fel 2020. december 23-án az XRP elfogadását a platformon és ezzel 5 millió dollár értékű veszteségeket okoztak legalább. A felfüggesztés azután történt, hogy még korábban az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) azzal vádolta az XRP mögött álló Ripplet, hogy illegális értékpapírkereskedelmet folytat.

Beperelték az egyik kriptohitelezőt az XRP felfüggesztése miatt

Alapvetően a kollektív keresetet a Nexo ellen egy amerikai férfi, bizonyos Junhan Jeong nyújtotta be több, veszteséget elszenvedő XRP birtokos felhasználó nevében. A kereset szerint a felhasználók jogorvoslatot keresnek arra a kárra, amelyet az indokolatlan felfüggesztés miatt szenvedtek el, amely a fedezetként tartott XRP-juk elvesztését okozta. Ugye a kriptovalutás kölcsön úgy működik, hogy a meglévő kriptovalutánk egy részének letétbe helyezésért a valuta X százalékát megkapjuk készpénzben. A Nexo egyébként messze nem az egyetlen olyan szolgáltató volt, amelyik felfüggesztette az XRP kereskedését a platformján a SEC döntése után. Korábban is indítottak már pert az XRP kereskedésének felfüggesztése miatt elszenvedett károk okán, de a mostani egy elég különleges kereset. Hiszen a beadvány azzal vádolja a Nexót, hogy nem engedte őket az XRP felfüggesztésével megtartani hitelfedezeti rátájukat, majd megbüntette őket azért, hogy nem tartották ezt a rátát.

A felperes most azzal vádolja a céget, hogy a felhasználók XRP segítségével további fedezetet tudtak volna bevonni a kölcsönügyletbe vagy csökkenteni tudták volna tartozásukat. Viszont a felfüggesztés miatt ezt már nem tudták megtenni. Így most ezek az ügyfelek azt akarják a bíróságon elérni, hogy jogosultak legyenek az akkori XRP értékük megtérítésére. Hiszen a beadvány szerint az XRP felfüggesztése és a fedezet megszüntetése jogtalan volt. A Nexót emellett azzal is vádolják, hogy szimplán megszüntette az érintett fedezeteket és így saját magának generált bevételt. Ráadásként érthető módon a felperes azt is kifejtette beadványában, hogy a platform nem értesítette semmilyen formában előzetesen felhasználóit a döntéséről. Ez pedig nem csak etikátlan, de egyben jogtalan is volt a kaliforniai törvények szerint. Junhan Jeong esetében egyébként ismert a veszteség mértéke is – 270 ezer dollárról van szó. Ez forintra átszámítva majdnem 85 millió forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük