5 példa, ami megmutatja mennyi lehetőség van még a bitcoinban

A bitcoin egyértelműen a legértékesebb kriptovaluta és a legismertebb mind közül a mainstreamben is. Technológiailag azonban nem nevezhető a legfejlettebnek és vannak komoly korlátai is. Pontosan ezért indulnak folyamatosan újabb és újabb blokklánc projektek a bitcoinra építve, hogy jobb funkcionalitást és skálázhatóságot biztosítsanak.

Projektek, amelyek a bitcoin lehetőségeit akarják kitolni

Egy kifejezetten ismert ilyen projekt a Stacks, amelyet korábban Blockstack néven ismerhettünk. Nem mással hirdeti magát ez a projekt, mint a decentralizált internet zászlóshajójaként. A bitcoint alapként használva a Stacks lehetővé teszi a fejlesztők számára decentralizált appok és okosszerződések fejlesztését, miközben biztosítja, hogy az adatok kezelése nem kerül ki a kezük közül.

Hasonló egyébként a Rootstock (RSK) is, amely egy okosszerződéses platformként teszi lehetővé decentralizált appok fejlesztését, amelyek kompatibilisek a bitcoinnal. Az alapítók által kitűzött fő cél, hogy segítsék a pénzügyi szolgáltatásokhoz eddig hozzá nem férő rétegek számára az elérést ilyen szolgáltatásokhoz.

Harmadikként megemlíthetjük a Komodot is, amely átjárhatóságot biztosít más blokkláncokkal, lehetőséget teremtve a decentralizált appok fejlesztésére. Ezt tudja az előző kettő is, de a Komodo emellett nagyon figyel az adatvédelmi célokra is. Plusz segítségével a fejlesztők egyedi konszenzus mechanizmusokat és tranzakciós modelleket alakíthatnak ki.

A Mintlayer is egy kettes régetű protokoll, tehát ennek a célja is az, mint az eddig említett háromnak. Lehetséges legyen appok és okosszerződések fejlesztése a bitcoinon, plusz a Mintlayer UTXO modelljével és az aláírási folyamat gyorsításával a skálázhatóságot is jelentősen megnöveli. Az UTXO modellben a felhasználók több token tranzakciót tudnak egybe préselni, míg az aláírási folyamat gyorsítása a fizetési tranzakciók méretének 70%-kal jobb tömörítésével érhető el.

Utolsóként még említsük meg a Liquid Networkot, ami egy melléklánc a BTC blokkláncán, és gyors, biztonságos eszköztranzakciókat biztosít. A blokkokat ezen a láncon két percen belül megerősítik, nem kell ennek sokszorosára várni, mint a bitcoin láncán. Plusz egy extra funkció segítségével csak a résztvevők számára láthatóak a tranzakciók, tehát külső felek nem tudják monitorozni ezeket. Alacsonyabbak a tranzakciós költségek is, köszönhetően a nagy kapacitásnak a Liquiden. Plusz ez a melléklánc is biztosít átjárhatóságot és programozható funkcionalitásokat a bitcoin láncán.