Félre az útból, Ethereum – a Stacks okosszerződéseket hozna a Bitcoin-láncra

A Stacks Blockchain Project okosszerződéseket hozna a Bitcoin blokkláncra. Azt állítja, hogy a Bitcoin oldallánc több százmilliárd dollárnyi DeFi-befektetést tudna bevonzani. Mások szkeptikusok, a konkurencia is erős.

A Stacks blokkláncprojekt egy fehér könyvet (white paper) tett közzé, amely bemutatja, hogy a “Stacks bitcoin” (sBTC) nevű új digitális eszközzel hogyan lehet a Bitcoint teljesen programozhatóvá tenni. Az Ethereummal vagy más, okosszerződés-orientált platformokkal ellentétben a Bitcoin egyszerűbb programozási nyelve (script) ugyanis korlátozza, hogy a fejlesztők mit hozhatnak létre a platformon és mit nem.

A sebesség és a kifinomultság hiányzik a Bitcoinból

A Stacks egy egyébként már létező okosszerződés-platform. A jenelegi korlátokat akarja áttörni egy új, a bitcoinból származtatott digitális eszköz, az sBTC bevezetésével. Amely 1:1 arányban a bitcoinhoz lesz kötve, és amelyet okosszerződések létrehozására lehet használni a Stacks-on, de könnyen vissza is lehet váltani bitcoinra (BTC).

A bitcoin eleve viszonylag lassú, és nem biztosítja natív szinten a megfelelő okosszerződéseket, amelyek kifinomult alkalmazások létrehozásához szükségesek – áll a fehér könyvben.

Rétegek és oldalláncok a Stacks-nál

A gyorsabb és kifinomultabb alkalmazásokat ezért az alaprétegen kívül kell felépíteni. A “rétegek” kifejezés a Stacks szakzsargonja a Bitcoin alaprétegén kívüli bármely rendszerre, például a sidechainre, amely egy másodlagos blokklánc, amely kölcsönhatásba lép az elsődleges blokklánccal – írja a Coindesk.

(Másutt a Bitcoin fő blokkláncát első rétegnek /Layer 1, L1/ nevezik, a rá épülő rétegeket második rétegnek /Layer 2, L2/ – a szerk.)

A fehér könyv szerint a Stacks egy Bitcoin-oldalláncként működik, amelyet az sBTC és az STX – a Stacks natív tokenje – együtt működtet.

Kapcsolódó cikk a Bitcoin-rétegekről: Íme a Bitcoin-háború nyertese, a Lightning Network

A projekt azt állítja, hogy a Bitcoin oldalláncával több százmilliárd dollárnyi DeFi-t (decentralizált pénzügyi alkalmazásokban lekötött tőkét) tehet lehetővé a Bitcoinon. A Stacks társalapítója, Muneeb Ali szerint egy sikeres szavazás után a megvalósítás megkezdődött, “a legjobb becslése szerint” talán nyolc-kilenc hónap múlva lesz kész.

Hogyan működik az sBTC?

A jelenlegi Stacks protokoll egy konszenzus-mechanizmust használ, az úgynevezett “proof of transfer”-t, ahol bárki lehet bányász vagy “stacker”. A bányászok STX jutalmat kapnak a Stacks blokkok bányászatáért, de először bitcoint kell lekötniük ahhoz, hogy bányászati jogosultságot szerezzenek.

A javasolt sBTC peg-rendszerben a felhasználók rendes bitcoint küldenek a stackerek által ellenőrzött pénztárcába (ezt a folyamatot nevezik “pegging in”-nek). Ezzel a művelettel ugyanannyi sBTC-t bányásznak ki, amelyet a Stacks okosszerződésekben lehet felhasználni. Ahhoz, hogy visszakapják a bitcoinjaikat (“pegging out”), a felhasználóknak vissza kell adniuk az sBTC-t a tárcának.

Sokan szeretnének Bitcoin Layer 2-t csinálni

A Bitcoin-oldallánc nem újdonság, a Blockstream, egy Bitcoin infrastruktúrával foglalkozó cég már 2014-ben kiadott egy whitepapert erről. Jelenleg is rendelkezik egy teljesen működőképes oldallánc-megoldással, a Liquid nevűvel – jegyzi meg a Coindesk.

E hónap elején a Layer 2 Labs hárommillió dollár tőkét gyűjtött angyalbefektetőktől a “drivechains”, a Bitcoin oldalláncok egy másik fajtája kifejlesztésére. Ruben Somsen Bitcoin-fejlesztő pedig egy megint másik megoldáson, “spacechains”-en dolgozik.

Miben lenne más a Stacks?

Ali azt állítja, hogy az sBTC modellje egyedülálló, mert bárki lehet bányász vagy “stacker”. Az STX használata arra ösztönzi a stackereket, hogy aláírják a peg out-kéréseket, ami előny. Az STX segítségével ugyanis nem kell közvetítő cégeket igénybe venni a tranzakciókhoz és azokban megbízni.

Megjegyzendő, hogy a Bitcoin okosszerződésekkel, DeFi-projektekkel való felturbózásán legalább féltucatnyi másik vállalkozás dolgozik (Liquid Network, Omni Layer, Portal, CakeDeFi, DeFiChain, Sovryn, Rootstock, sőt a Lightning Network fejlesztője is.) Lásd:

Kapcsolódó cikkeink

A Bitcoin blokklánc térnyerése a DeFi ökoszisztémában

A Bitcoin DeFi piac szereplői és az elérhető hozamok

Minden, ami Bitcoin – az összes hasznos információ és link egy helyen

Ideje lenne megvizsgálni a Bitcoin hálózat NFT lehetőségeit

Angol nyelvű podcast a projekt vezetőjével:

Muneeb Ali on the Future of Bitcoin Building

Címlapkép forrása: Pixabay.com