6 alternatív hardver tárca, amit érdemes kipróbálni

Közismert tény, hogy nagyobb eséllyel veszted el a kriptóidat, ha a privát kulcsodat online vagy rosszul védett környezetben tárolod. Az egyik legbiztonságosabb megoldás az ún. hidegtárca. A piacon rengeteg ilyen hardvertárca megoldást tudsz vásárolni, és már mindenki hallott a legnagyobbakról: Ledger, Trezor, KeepKey. Most azonban további alternatív offline tárcákat mutatunk be, amiből szintén választhatsz.

BC Vault

Gyártó: Real Security Inc.
Ára: 131.14 EUR + ÁFA

Ez a hardvertárca Windows, Mac és Linux gépekkel is kompatibilis, és a BC Vault alkalmazása támogatja a kriptók küldését és fogadását is. Szinte az összes token használható – Bitcoin, Ether, Litecoin, Bitcoin Cash, XRP, ERC-20 tokenek. Egy eszközön több mint 2000 önálló tárca tárolható, többfajta biztonsági mentést is támogat QR kódokkal vagy SD kártyával. A tárca PIN kóddal és jelszóval védett, és minden egyes tárca a BC Vault random szám generátor használatával keletkezik. A tárcák nincsenek összekapcsolva egymással, és mindegyik titkosítva van, ami  alkalmazásjelszóval és PIN kóddal oldható fel.

BitBox01

Gyártó: SHIFT Cryptosecurity
Ára: 44 EUR (Magyarországon kb. 16 000 HUF)

Ez egy nyílt forráskódú hardver tárca Bitcoin és Litecoin tárolására. Támogatja az ETH és az ERC-20 tokeneket is, de ehhez harmadik fél által biztosított alkalmazást kell használni. A tárca beépített két faktoros autentikációval működik, és a privát kulcsok sosem érintkeznek a számítógéppel vagy az internettel. A biztonsági mentés micro SD kártyára menthető. Ha az eszközt ellopnák vagy elveszne, és 15 alkalommal rossz jelszót adnának meg, akkor az eszköz töröl mindent. A BitBox02 következő verziója jelenleg béta verzión fut.

Card Wallet

Gyártó: a Coinfinity és az Austrian State Printing House együttműködése a YOUNIQX Identity leányvállalaton keresztül
Ára: EUR 59.99

Ez az offline tárca támogatja a Bitcoint, az Ethereumot és az Ethereum blokklánc összes tokenjét. Ez a víz- és hőálló eszköz nagyon ’kezdő felhasználóbarát’ megoldás. A Coinfinity Secure Entropy technológiát használja, így senki sem ismeri a védett privát kulcsot, csak a tulajdonosa. A Card Wallet a B2C-nek kínált megoldás, az üzleti felhasználóknak a Chainlock termékük a javasolt.

A 200 éves Osztrák Állami Nyomda kriptopénz tárcát dobott piacra

Coldcard

Gyártó: Coinkite
Ára: 99.94 USD

Ez egy Bitcoin hardver tárca, ami 24 szóból álló BIP29 seedeket generál, de engedélyezi a más tárcák által generált 12, 18 és 24 szóból álló BIP39 seedek importálását is. A termék elsődleges és másodlagos tárcákat is nyújt saját mesterkulcsokal. A Coldcard a biztonsági mentés során keletkező titkosított fájlt MicroSD kártyán tárolja, és a terméket a SegWit is támogatja. A Coinkite kínálatában megtalálható az Opendime is, ami egy kis USB pendrive, amit a felhasználók Bitcoin költésére használhatnak, de nem minősül hardver tárcának.

CoolWallet S

Gyártó: CoolBitX
Ára: 99 USD

Ez egy kreditkártya méretű Bluetooth hardver tárca Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Bitcoin Cash és ERC20 Tokenek tárolására. Úgy működik, hogy Bluetoothon keresztül csatlakozik az iPhone vagy Android készüléken futó applikációhoz. A tárca a Binance DEX és Changelly tőzsdékkel is integrált, így lehetővé teszi az azonnali kereskedést is. Az eszköz víz- és ütésálló, és biometrikus és fizikai két faktoros autentikációt is kínál, a Bluetooth kapcsolat pedig AES-256 titkosítást használ. Ha elveszne vagy ellopnák az eszközt, az csak a hitelesített telefonnal párosítható, más eszközzel nem. Az adatok pedig visszaállíthatók egy másik CoolWallet S használatával és az eredeti mentett seeddel.

Safe-T Mini

Gyártó: Archos
Ára:  59.99 USD

A Safe-T Mini szoftvere a Trezor nyílt forráskódú szoftverére épül, és rengeteg kriptovalutával kompatibilis: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dash és ERC20 tokenek. Az összes funkciót kínálja, ami elvárható: hidegtárcaként tárolja a privát kulcsokat, micro USB kábellel csatlakoztatható a számítógéphez és a telefonhoz, és engedélyezi a kriptók küldését/fogadását más tárcákból is. A felhasználók PIN kóddal léphetnek be a tárcába, és 24 szóból álló helyreállítási seed is beállítható.

Ha biztonságban szeretnéd tudni a kriptopénzedet, érdemes hardvertárcára váltani.