60 millió dolláros büntetést kapott a kripto mixerek tulajdonosa

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Pénzügyi Bűnözés Elleni Hálózata (FinCEN) tegnap bejelentette, hogy a Helix és Coin Ninja kripto mixer szolgáltatások alapítóját 60 millió dollárra büntette.

A FinCEN Larry Dean Harmonra, a Helix és Coin Ninja alapítójára és üzemeltetőjére 60 millió dolláros büntetést szabott ki, mivel megsértette a banktitokról szóló törvényt (BSA) és annak előírásait, miközben a két szolgáltatást nem regisztrálta, mint pénzügyi szolgálatásokat kínáló vállalkozásokat. Harmon 2014 és 2017 között a Helix bitcoin mixer üzemeltetője volt, 2017 és 2020 között pedig a Coin Ninja üzemeltetője és vezérigazgatója.

356 000 bitcoin tranzakciót bonyolítottak le három éven belül

“A FinCEN vizsgálata feltárta, hogy Harmon úr szándékosan megsértette a BSA (banktitokról szóló törvény) regisztrációs, program- és jelentéstételi követelményeit azzal, hogy nem regisztrált pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásként, nem teljesítette a pénzmosás elleni program követelményeit, és nem jelentette a gyanús ügyleteket” – jelentette ki a FinCEN.

Harmon a két bitcoin mixer szolgáltatását a darkweben hirdette előszeretettel, ahol azt ígérte, hogy az ő platformjai a legbiztonságosabbak a drogokhoz, fegyverekhez és gyermekpornográf anyaghoz kapcsolódó kifizetések teljesítésére.

A FinCEN vizsgálatai alapján Harmon csalókkal, kábítószer-kereskedőkkel, valamint más bűnözőkkel folytatott tranzakciókat.

2014. június 6-tól körülbelül 2017. december 16-ig, a Helix segítségével Harmon több mint 1 225 000 tranzakciót bonyolított le olyan virtuális tárca címekkel, melyeken keresztül 311 millió dollár vándorolt át. A FinCEN legalább 356 000 bitcoin tranzakciót kötött a Helix-hez 2014 júniusa és 2017 decembere között. A legtöbb tranzakció a darkwebes piacokról származott, mint például az AlphaBay, a Dream Mark, az Agora Market, és a Nucleus.

Pénzmosás miatt is eljárás indult Harmon-nal szemben

Harmon ellen pénzmosás vádjával is eljárás indult, hiszen az engedély nélküli vállalkozásaival mosta tisztára a darkwebes felhasználók mocskos pénzét. Brian A. Benczkowski, az Igazságügyi Minisztérium Bűnügyi Osztályának legfőbb ügyész-helyettese azt nyilatkozta, hogy “a Helix több százmillió dollárnyi, kábítószer értékesítésből származó pénzt mosott tisztára.”

Harmon állítólag 2014 áprilistól a Grams darkwebes keresőjének is a tulajdonosa lett. 2016 novemberében, a legnagyobb darkweb piaccal, az AlphaBay-jel kötött partnerségi együttműködést, mely egészen 2017 júliusáig tartott, amikor is a hatóságok beszüntették az oldalt. A FINCen azt állítja, hogy Harmon még a Helix indulása előtt azt állította, hogy a Helix-el az a célja, hogy tisztára mossa a bitcoint. Az ügyfeleknek “új bitcoint” kínált, amelyek soha nem fordultak meg a darkweben.