Mik azok a Bitcoin mixerek és hogyan működnek?

 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A Bitcoin mixerek olyan megoldások (szoftver vagy szolgáltatás), amelyek lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a coinjaikat összekeverjék más felhasználók coinjaival annak érdekében, hogy megőrizzék anonimitásukat.

Habár a Bitcoin címek alapvetően ‘álcímek’ (vagy pszeudocímek), azaz nem fedik fel a cím tulajdonosának az identitását, a valóságban azonban mégis sok esetben vissza lehet azokat vezetni valós személyekre. Például, ha egy olyan tőzsdéről veszel ki Bitcoint, ahol már korábban azonosítottad magad, akkor a tőzsde tudni fogja, hogy az a cím hozzád tartozik. Ezenfelül már léteznek még fejlettebb technikák – ilyen például a blokklánc analízis – melyek képesek a Bitcoin címeket valós személyekhez kötni. A következő alkalommal, amikor a coint elmozgatják arról a címről, a felhasználók nagy kockázatot futnak, mert sok személyes információt oszthatnak meg magukról. Attól függően, hogy mire költik el a coinokat, felfedhetik, hogy mennyi érmével rendelkeznek (még más címeken is), mire költik a coinokat, stb.
Ha viszont úgynevezett mixelésen mennek keresztül utaláskor a coinok, akkor a felhasználók elrejthetik a kapcsolatokat a Bitcoin címek és a valós személyek között. Ez a Bitcoin használatát még privátabb tevékenységgé teszi, amire alapból predesztinálva van minden fizetőeszközként .

Hogyan működnek a Bitcoin mixerek?

Többféle mixelési stratégia körvonalazódott és került lefejlesztésre az évek alatt. Léteznek teljesen centralizált megoldások, amikor a felhasználóknak meg kell bízniuk egy mixerben, de vannak olyan megoldások is, ahol a felhasználóknak nem kell megbízni senkiben. Ezek a megvalósítások a Lightning Network stílusú fizetési csatornákra hasonlítanak, és gyakran még privátcoinokat is használnak, mint amilyen a Monero egy közbeiktatott lépésként a mixelő folyamatban.

Tekintsük most át napjaink két legnépszerűbb megoldását.

Centralizált mixerek

A centralizált mixerek olyan szolgáltatások, amelyek bitcoint fogadnak el fizetőeszközként, és cserébe más coint küldenek vissza. Ha kellően nagy számú felhasználó használja ugyanazt a mixer szolgáltatást, akkor rendkívül bonyolulttá válik azonosítani egy külső félnek a bejövő coinokat, és azokat összekapcsolni a kimenő coinokkal. Ez tehát teljesen elrejti a tranzakciós történetet, ezzel növelve a felhasználók anonimitását.

A centralizált mixerek azonban két nagy problémát nem tudnak megoldani. Az első, hogy a felhasználóknak meg kell bízniuk a mixerben. Ugyanis a mixerek tudják, hogy melyik felhasználó küldte és kapta vissza melyik coint, ezért ők fel tudják építeni a tranzakciós nyomvonalat. Ha a mixer hajlandó kiadni ezeket az adatokat bármilyen érdeklődő félnek (mert ezt a jogszabály megköveteli, vagy cserébe fizetséget kap), akkor a felhasználók már el is vesztették az anonimitásukat. A másik probléma, ami még nagyobb mint az első, hogy a mixer visszautasíthatja a visszautalást, ami egyértelműen lopásnak számít.

Chaumian CoinJoin Mixer

A modernebb mixerek már megoldották mind a két fent jelzett problémát. Például a Chaumian CoinJoin mixerek lehetővé teszik nagyszámú felhasználói csoportoknak a kooperációt, hogy egy nagy fizetést kezdeményezzenek maguk között. Ez úgy működik, hogyha például száz felhasználó egyenként küld 0.1 BTC-t egy olyan címre, amit közösen ellenőriznek, és ezt a 100 tranzakciót egy nagy tranzakcióvá olvasszák össze, akkor mindenki visszakap 0.1 BTC-t, de senki sem láthatja, hogy honnan kapták ezt.

Ezen felül a Chaumian CoinJoin mixereket úgy is meg lehet tervezni, hogy maguk az entitások, akik összeolvasztották a tranzakciókat, sem tudják meghatározni, hová mentek a coinok. Illetve ekkor el sem tudják lopni azokat. A felhasználók ugyanis nem írnák alá az összeolvadt tranzakciót, ha nem kapták vissza a 0.1 BTC-jüket.

mixerek

Melyek a legnépszerűbb mixerek?

Az egyik legismertebb ilyen szolgáltató a MyCryptoMixer, amely a népszerűségét a könnyű kezelhetőségnek és az egyszerű felületének köszönheti.

A Wasabi Wallet egy népszerű részben magyar fejlesztésű Bitcoin tárca, amely beépített Chaumian CoinJoin mixer funkciókkal bír. Habár a Wasabi tárca infrastruktúrája technológiailag központosított, mégis olyan okosan van felépítve, hogy az üzemeltető nem tudja felfedni a felhasználók személyét és coinokat sem képes semmilyen formában ellopni. Ezenfelül nagyon letisztult grafikus felületet kínál, amely segíti a felhasználóknak megkülönbeöztetni a mixelt és nem-mixelt coinokat.

Kapcsolódó: Sikeres évet zár a magyar Wasabi bitcointárca startup – interjú Hajdú Gergely társalapítóval

Hasonlóan a Wasabi tárcához, a Samourai tárca is kínál Chaumian CoinJoin mixer szolgáltatást, amit a fejlesztői Whirlpool-nak hívnak. Jelenleg a Wasabi csak desktop verzióban elérhető, a Samourai mobilon is. Ha azonban a Samourai tárcát valóban privát módban akarjuk használni úgy, hogy még a Samourai csapatától is védeni tudjuk magunkat, akkor ehhez az kell, hogy a tárcánkat össze kell kapcsolni a saját Bitcoin node-unkkal.

Egy alternatív megoldás lehet a JoinMarket használata. A JoinMarket lehetővé teszi felhasználóinak a tranzakciók összekapcsolását egy nagy tranzakcióvá a CoinJoin-on keresztül. Ez szintén ellehetetleníti a tranzakciós történet felderítését, és lehetővé teszi a személyes adatok védelmét. A JoinMarket egy nagy előnye, hogy a résztvevők pénzügyileg is ösztönözve vannak arra, hogy a coinjaikat bemixeljék. Ugyanis azoknak a felhasználóknak, akik mixelni akarják a coinjaikat, egy kisebb díjat kell fizetniük, hogy a szolgáltatást használni tudják, a többiek pedig részesülnek ebből a díjból.

Miért akarja bárki is mixelni a coinjait?

Azért akarod igénybe venni a mixerek szolgáltatást, hogy védeni tudjad a személyes adataidat. A személyes adatok védelmének pedig nagyon sok oka lehet.

Tételezzük fel, hogy valaki fizetésemelést kapott. Ezt a tényt el akarja rejteni például a lakása bérbeadójától, aki a fizetésemelést mindig egy jó alkalomnak gondolhatja arra, hogy növelje a bérleti díjat. Egy disszidens álnéven író újságíró pedig a cikkeiért úgy akar fizetséget kapni, hogy a saját országa rezsimje ne tudja, hogy ki is valóban ő. Egy szavazó úgy akar pénzt adományozni a kedvenc politikusának, hogy azt a szomszédai ne fedezhessék fel. Vagy egy szélsőséges példa is, hogy egy gazdag Bitcoin tulaj nem akarja felfedni saját identitását, mert fél, hogy bűnözői körök megzsarolnák, elrabolnák vagy rosszabb dolgok történnének vele.

Valójában megszámlálhatatlan oka lehet annak, ha valaki védeni szeretné az identitását.

A bűnözők is használják a mixerek szolgáltatását?

Természetesen a bűnözők is előnyükre fordíthatják a mixerek nyújtotta szolgáltatást. Sajnos ez az ára, hogy bárki megvédheti a személyes adatait és identitását, ezért élünk szabad társadalomban. De mindig meg kell vizsgálni ki is a bűnöző. Például egy diktatórikus rezsimben a szabadságharcosok is használhatják a mixereket, akiket a rezsim bűnözőknek tart. De valóban ők a bűnözők, akik kimondják az igazságot és harcolnak az elveikért és a társadalom szabadságáért?

Az az észrevétel, hogy a mixereket főleg bűnözők használják valójában teljesen hamis. A Chainalysis blokklánc elemző vállalat kutatása szerint a mixerek szolgáltatásait átlagos Bitcoin felhasználók használják nagymértékben, akik így akarják védeni az anonimitásukat. Azok a coinok, amik kriminális tevékenységből származnak, a mixerek forgalmában csak kis részt képviselnek.

Betilthatják a Bitcoin mixereket?

A szolgáltatás tiltása valójában egy jogi kérdés, nem pedig technikai. Éppen ezért ez inkább a jogi szabályozástól és jogi környezettől függ. Vannak már olyan mixer szolgáltatók, amiket betiltottak, ugyanis a hatóságot azt állították, hogy a szolgáltatást pénzmosásra használták fel. A legnépszerűbb mixer szolgáltatók ma valójában centralizáltak, ami nem jelenti azt, hogy a hatóságok könnyen be tudnák tiltani a működésüket. Azonban a legtöbb ilyen mixer szolgáltató ma még a szürke zónában tevékenykedik jogi értelemben. Ha a hatóságok mégis betiltanák ezeket a centralizált szolgáltatókat, akkor a decentralizált szereplők gyorsan átvennék a szerepüket. Őket pedig sokkal nehezebb lenne lekapcsolni.

Ezidáig még egy mixer szolgáltató mixelt coinját sem utasította vissza egy bitcoin tőzsde vagy kereskedő sem azzal az indokkal, hogy az jogilag nem elfogadható.


 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Életrajzi információ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.