6000 ASIC telepítésére kapott Iránban engedélyt egy török bitcoin bányászcég

Az iráni kormány kriptovaluta bányászati engedélyt adott a török iMiner vállalatnak bitcoin bányászatához.

A Tabnak iráni portál cikke szerint az engedélyt az ipari, bányászati és kereskedelmi minisztérium adta ki és feljogosítja a bányászcéget, hogy 6000 ASIC-bányászt telepítsen Szemnán városába.

Az iMiner teljes kapacitása az országban eléri a 96 000 terahash/másodpercet (TH/mp) és eddig 311 milliárd riált, mintegy 2.3 milliárd forintot invesztált a bányászati adatközpont felépítésébe, ami elkészültekor a legnagyobb lesz az országban.

Az iMinernek már van egy irodája Teheránban adminisztratív célokra, azonban operatív bányászati tevékenységet még nem folytatott az országban.

Az iMiner saját honlapja szerint több mint 7 éves tapasztalattal rendelkeznek a bitcoin bányászat területén, privát ügyfeleknek és bérleti modellben kisbefektetőknek kínál hardvereket Törökországban, Oroszországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Iránban.

Irán 2019 júliusában engedélyezte a kriptovaluta bányászati tevékenységet az országban és azóta több, mint 1000 engedélyt adott ki. Az ország dotált áramdíjai csábító desztinációvá teszik a bányász szektor szereplői számára. Bányászok beszámolója szerint az országban 4800 riált, ~35 forintot kell fizetni kilowattóránként, de az ár a nyári csúcsszezonban akár a négyszeresére is felmehet. Ezek a támogatás nélküli árak, a valós tarifák ennél jóval alacsonyabbak és 16 HUF/KWh és 48 HUF/KWh között váltakoznak.

A hivatalos információk szerint az országban 148 000 regisztrált bitcoin bányászgép üzemel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük