65 milliárd dolláros titkos “hátsó kaput” csináltak Sam Bankman-Friednek

Sam Bankman-Fried utasította az FTX társalapítóját, Gary Wangot, hogy hozzon létre egy “titkos hátsó kaput”, hogy az Alameda Research 65 milliárd dollárnyi ügyfél pénzét kölcsön vegye a kriptotőzsdéről engedély nélkül.

Döbbenetes részletek látnak napvilágot az FTX kriptotőzsde csődjével összefüggésben. Néhány nappal ezelőtt egy bírósági meghallgatáson kiderült, hogy Gary Wangnak azt mondta Sam Bankman-Fried, hogy hozzon létre egy “hátsó kaput vagyis egy titkos módot arra, hogy az Alameda engedély nélkül kölcsönkérhessen az ügyfelektől a tőzsdén” – mondta az FTX ügyvédje, Andrew Dietderich.

“Wang úr úgy hozta létre ezt a hátsó kaput, hogy egyetlen számot beillesztett a tőzsde több milliós kódsorába, létrehozva egy hitelkeretet az FTX-től az Alamedának, amelyhez az ügyfelek nem járultak hozzá” – tette hozzá. “És tudjuk, hogy mekkora volt ez a hitelkeret. 65 milliárd dollár volt.”

Az árutőzsdei határidős ügyletek kereskedelmével foglalkozó bizottság (CFTC) hasonló vádakat fogalmazott meg, amikor decemberben vádat emelt Wang ellen. De annak a hitelkeretnek az értékéről eddig nem esett szó. A CFTC akkor “gyakorlatilag korlátlannak” minősítette.

Novemberben pedig a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a Bankman-Fried 10 milliárd dollárt mozgatott a két cég között, további 2 milliárd dollárral pedig még nem számoltak el.

Dietderich azt mondta a bíróságnak, hogy a 65 milliárd dolláros hátsó kapuval az Alameda “repülőgépeket, házakat vett, partikat rendezett, politikai adományokat osztogatott”.

Bankman-Fried a második legnagyobb adományozója a demokratáknak, de azt állítja, hogy ugyanennyit adományozott a republikánusoknak is.

Egy 256,3 millió dollár értékű bahamai ingatlan is az FTX nevére volt bejegyezve – köztük 15 társasházi lakás ugyanabban az épületben. Más bírósági beadványok szerint az FTX 6,9 millió dollárt költött ételre és bulikra mindössze kilenc hónap alatt. Dietderich szerint a pénz többi része személyes kölcsönökre, szponzorálásra és befektetésekre ment el.

Az FTX eddig 5 milliárd dollárnyi készpénzt, kriptót és értékpapírt szerzett vissza, és “több mint 300 egyéb, nem stratégiai befektetés pénzzé tételét tervezi” 4,6 milliárd dollár értékben.