69 millió dollár adót kell fizetnie a Bithumb kriptotőzsdének – de milyen alapon?

Közel 70 millió dollárnyi adófizetési kötelezettsége keletkezett a dél-koreai Bithumb tőzsdének

Az adóhatóság Dél-Koreában 80 milliárd won, dollárba számítva 69 millió dollár forrásadót írt elő a Bithumb kriptotőzsde részére. Az adókötelezettségről számos helyi magazin is beszámolt, miután a váltó egyik legnagyobb tulajdonosa, a több, mint 30%-os tulajdoni hányaddal rendelkező Vidente ezt szóvá tette. A cég ugyanis most szembesült vele, hogy a hetekben a tulajdonába került Bithumb tőzsdének jelentős adótartozása van.

Az adókivetést a szektorban többen kritizálják, mivel Dél-Koreában nincs hatályos jogszabály arra, pontosan hogyan is kell elemezni egy kriptopénz váltónak a könyveit. Ezen felül ráadásul jelenleg a Bithumb mögött álló külföldi cégnek nincs is telephelye Dél-Koreában ami további kérdéseket vet fel, mi alapján számították fel a forrásadót.

Egy magát meg nevező forrás szerint az ügy jelenleg kivizsgálás alatt van a koreai adóhatóságnál és elemzik, hogyan sikerült erre az összegre jutniuk.

Vannak akik szerint a helyi adóhatóság a januári adatszolgáltatás alapján számolta ki az adó alapját. Idén januárban ugyanis a Bithumb és CoinOne koreai kriptováltóknak részletes adatszolgáltatást kellett benyújtaniuk. A benyújtott adatokból pedig a telefonszámok országkódjai alapján szűrhették le a Koreára vonatkozó tevékenységet. Bár a Bithumb még nem erősítette meg, feltehetően fellebbezni fognak a kivetett adó ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük