Bitcoin a szemétkazalban: egy férfi átforgatná a hulladéklerakót a mesés kincsért

Új tervvel állt elő az a brit férfi, aki véletlenül kidobta számítógépét, melynek a merevlemezén 7500 Bitcoin volt elmentve egy hidegtárcában. Elveszett coinjait a városi hulladéklerakóban tervezi megtalálni. “Becslésem szerint 300 ezer és 400 ezer tonna közötti hulladékot kell átnézni” – nyilatkozta.

A küldetés: 7.500 elveszett Bitcoin visszaszerzése

James Howells, informatikai mérnök, még 2013-ban véletlenül kidobta egy 7.500 Bitcoint tartalmazó régi számítógépe merevlemezét. Howells nem adta fel a coinok visszaszerzésére irányuló törekvését. Az egyesült királyságbeli Newport városából származó 35 éves férfi a The Sun magazinnal megosztotta 12 hónapos tervét. Röntgensugaras keresőeszközök és mesterséges intelligencia segítségével kutatná át a városi hulladéklerakót.

Megjegyezte, hogy “Ez egy komoly keresés lenne – nem csak valaki bemegy egy vödörrel és ásóval.”

„Van egy rendszerünk több futószalaggal, röntgensugaras keresőeszközökkel és egy AI-leolvasó eszközzel. Ez arra lenne fejlesztve, hogy a merevlemezhez hasonló méretű és tömörségű elemeket felismerje.”

“Ez egy óvatos keresés lenne, mert közben nem akarjuk, hogy a merevlemez károsodjon – egy markolót mégsem használhatunk” – hangsúlyozta. “Beszéltünk ásatási szakértőkkel és megfelelő mérnökökkel, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mindezt helyesen, valamint a környezet számára biztonságos módon végezzük.”

Howells hozzátette, hogy az elmúlt négy-öt hónapban „a világ legjobb adat-helyreállítási szakértőivel beszélgetett, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a Bitcoint ki lehet nyerni a merevlemezről”.

A keresés költséges lesz, de Howell elmondta, hogy tervét egy nagyon gazdag fedezeti alap támogatja. A szponzor hajlandó fedezni a keresés és a használandó berendezések költségeit, cserébe a megtalált vagyon oroszlánrészéért.

Howells úgy véli, hogy merevlemez-meghajtója egy 200 négyzetméteres területen van, és a helyszínről készült légifelvételek alapján 15 méter mélyen is lehet.

Az IT mérnök elmondta:

„Becsléseink szerint 300 000 – 400 000 tonna hulladékot kell átvizsgálni.”

szemétdomb

A newport-i városi tanács nem támogatja a tervét

Annak ellenére, hogy van egy terve, Howells azt mondta, hogy a newport-i városi tanács még akkor sem engedte meg, hogy átkutassa a hulladéklerakót, miután felajánlott nekik 55 millió fontot (76 millió dollárt).

Newport városi tanácsa kifejtette, hogy “a hulladéklerakó ásásának, a hulladék tárolásának és kezelésének költsége több millió fontba is kerülhet – anélkül, hogy garantálnák, hogy megtalálja a merevlemezt, vagy hogy az még mindig működőképes.” Sőt, a tanács kijelentette, hogy „a feltárás nem lehetséges engedélyezési eljárásuk alapján, és maga a feltárás hatalmas környezeti hatással járna a környező területekre”.

A cikk írásakor 7500 Bitcoin körülbelül 249 millió dollárt ér, átszámítva ez 74 milliárd forintot jelent. Ti túrnátok a szemetet ennyi Bitcoinért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük