Eltűnt bitcoinok nyomában – mennyi coinnak inthetünk búcsút örökre?

Köztudott, hogy a bitcoin forgalomban lévő készlete köszönőviszonyban sincs a fizikailag létező bitcoinok mennyiségével. De vajon pontosan mennyi coinnak inthetünk búcsút örökre?

Ha a vezető kriptopénz ritkaságára terelődik a szó, sokaknak azonnal a bányászat szabályai, majd a feleződés ugrik be elsőre. Van azonban egy ennél „fenyegetőbb” tényező is.

Figyelembe véve, hogy mindösszesen 12 év alatt a teljes bitcoinkészlet nagyjából 20%-a válhatott elérhetetlenné, egy olyan jövőkép sem kizárt, amelyben az egész világnak pár ezer bitcoinon kell majd osztozkodnia.

A bűvös 21 millióból – ennyi a kibányászható bitcoinok felső határa – 18,5 millió már ezt a világot gazdagítja. Jelenleg tehát a valaha létező coinok 88,1%-a került kibányászásra.

Satoshi kincsesládája

A rejtélyes Bitcoin-feltaláló Satoshi Nakamoto nagyjából 1,1 millió BTC-t bányászhatott ki a blokklánc létezésének első hónapjaiban. Azóta úgy néz ki, az alkotó tárcái érintetlenek. Ez arra utalhat, hogy vagy nem tud (tudnak?) hozzáférni a vagyonához, vagy nem szeretné azt a piacra árasztani.

Éppen emiatt az általános megegyezés úgy szól, hogy Satoshi bitcointartalékai nem számítanak bele a forgalomban lévő készletbe – a 20%-ból mindjárt megvan 5,9 százalékpont.

Amikor egyébként egy korai bitcointárcában megmozdulnak a bitcoinok, azonnal beindul a spekuláció, hogy Satoshi visszatért. Ez aztán kisebb-nagyobb fluktuációkat okoz az árfolyamban, hiszen sokan arra számítanak, hogy soha nem látott mennyiségű bitcoin jelenhet meg a piacon.

Elveszített privát kulcsok

Az egyik legfőbb oka a bitcoinok forgalomból történő kivonódásának az elveszített privát kulcsokban rejlik. Mivel ezeket semmilyen központi adatbázisban nem tárolják, csak és kizárólag a felhasználó feladata és kötelessége azok megőrzése, észben tartása.

Ha ez valamilyen oknál fogva nem történik meg, semmilyen mód nem létezik a tárca helyreállítására.

Bár sok esetben ezek csak kisebb veszteségeket jelentenek, mégis előfordult olyan is, amikor több ezer bitcoinnak inthettek búcsút tulajdonosaik.

Nagy port kavart annak idején a QuadrigaCX kanadai kriptotőzsde harmincéves tulajdonosának hirtelen bekövetkezett halála is, aki a privát kulcsok egyedüli ismerőjeként 190 millió dollárnyi különféle kriptopénzt – többek között 1000 BTC-t – vitt magával a sírba.

Előfordult olyan is, hogy valaki tévedésből kidobott egy 7.500 BTC-t tartalmazó merevlemezt.

Egy Reddit-felhasználó nemrég megtalálta azt a régi számítógépet, ami az 533 bitcoint birtokló bátyjáé volt annak idején. Csak épp a HDD hiányzott ebből is.

És akkor még nem beszéltünk az Agymenők bitcoint népszerűsítő epizódjáról, amelyben szintén eltűnt bitcoinok kerülnek a főszerepbe.

Habár lehetetlen megmondani, pontosan mennyi coin került ily módon a süllyesztőbe, a becslések még alsó hangon is több tízezerre becsülik azok számát.

Ez úgy jön ki, ha megnézzük, mely bitcoinok tartózkodnak több mint 5 éve ugyanabban a tárcában. Ebben az esetben az összes kibányászott bitcoin nagyjából 20%-a esik ebbe a kategóriába.

A Chainalysis egy nem régi jelentése szerint mindez 3,7 millió BTC-nek, vagyis jelenlegi árfolyamon számítva 40,6 milliárd dollárnak felel meg.

Bitcoin-égetés

Bár a többihez képest elenyésző mennyiségekről van szó, mégsem szabad megfeledkeznünk azokról az ún. “égetőtárcákról”, amelyek nem rendelkeznek ismert privát kulcsokkal. Az ide küldött bitcoinok aztán bizonyosan örökre elvesznek.

A különféle okokból ilyen tárcákba küldött vagyon ez idáig 2700 BTC-t tesz ki, a több mint 100 ilyen tárca ezáltal nagyjából 30 millió dollárnyi bitcoint nyelt el.