7 és fél év börtönre ítélték a csődbe ment FTX egykori társ-vezérigazgatóját

Az FTX Digital Markets egykori társ-vezérigazgatóját, Ryan Salame-t 90 hónapra, azaz 7 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az amerikai Szövetségi Igazságügyi Minisztérium. A döntés május 28-án született meg, egy 2023. szeptemberében kötött vádalkut követően. 

A The New York Times napilap arról számolt be, hogy Salame augusztus 29-én vonul majd be. Ügyvédei azt szeretnék elérni, hogy a marylandi Cumberland-ben található szövetségi börtönben töltse le büntetését.

Csattant az ostor az FTX egykori igazgatójának hátán

Az üzletembernek 3 év felügyelt szabadlábra helyezést kell letöltenie és több mint 6 millió dollárnyi eszközét foglalják majd le, illetve 5 millió dollár kártérítést is kell fizetnie.

Damian Williams amerikai ügyész is kommentálta az ügyet, miszerint Salame beismerte bűnrészességét az illegális kampányfinanszírozásban és egy törvénytelen pénzátutalási vállalkozás működtetésében. Williams kijelentette, hogy az ítélet „nyomatékosítja az efféle bűncselekmények jelentős következményeit”.

Az ítélethirdetésről szóló beszámoló szerint Lewis Kaplan bíró először Salame személyes tranzakcióit hozta fel, köztük az FTX összeomlása során felvett 5 millió s az azt követő 600 ezer dollárt.

Kaplan bíró úgy vélekedett, hogy az alapján, hogy Salame a kezdeti összeget személyes kiadásokra költötte, és felbérelt egy PR-céget, az volt a szándéka, hogy „elsőként szálljon mentőcsónakba”, az ügyfelek kárára.

Továbbá, Kaplan bírálta a korábbi CEO politikai finanszírozási bűncselekményeit is, kijelentve, hogy „az ország politikai helyzete veszélyben van”, és az FTX-nél történtek csak rontanak mindezen.

Eközben a védelem azt állította, hogy Salame nem tudott az FTX vezetője, Sam Bankman-Fried csalásáról és ő „csupán egy eszköz” volt a kezében. Bemutatták Salame életkörülményeit is és elmagyarázták, hogy mennyire ártalmas volt számára az FTX összeomlása.

Kaplan bíró ennek ellenére fenntartotta a hosszú büntetés szükségességét. A The New York Times megjegyezte, hogy a büntetés hosszabb, mint az ügyészek által kért 5-7 év, valamint a Salame védőügyvédei által kért 18 hónap.

Salame ítélete SBF-ét követi, aki márciusban 24 év börtönt kapott. Az FTX és az Alameda Research további vezetői, köztük Caroline Ellison, Nishad Singh és Gary Wang szintén vádalkut kötöttek, de esetükben még nem került sor az ítélethirdetésre.

Az elkövetkezendőkben számos kriptoper veszi majd kezdetét, nem csak az FTX, hanem a Binance, a Terraform Labs és a Celsius vonatkozásában is.