Sorban jöhetnek a kriptoperek az FTX ügy első bírósági döntése után

Most hogy márciusban Sam Bankman Fried 25 év börtönbüntést kapott az FTX csődje miatt, sorban jöhetnek a legnagyobb kriptovaluta bírósági ügyek. Nézzük meg mi vár ránk a következő időszakban.

Íme néhány olyan eset, amikor a kriptovaluta ipar kulcsfontosságú vezetői az Egyesült Államok bíróságai elé kerültek.

A Binance korábbi vezérigazgatója, Changpeng Zhao

A Binance ex-főnöke, Zhao bűnösnek vallotta magát tavaly pénzmosás vádjában. A Binance.US és a Binance 4,3 milliárd dolláros bírság megfizetése mellett megegyezést kötött az Egyesült Államokkal olyan vádak miatt, mint illegális tőzsde működtetése és egy nem hatékony pénzmosás elleni program.

Akár 18 hónapra is börtönbe kerülhet az április 30-i ítélethirdetéskor a seattle-i szövetségi bíróságon Zhao. De az ügyészek egyértelművé tették, hogy akár 10 évig is vitatkozhatnak ezen.

Zhao az Egyesült Államokban ragadt, mivel a kormány attól tart, hogy nem jönne vissza, ha hazautazna a családjához az Egyesült Arab Emirátusokba.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet továbbra is fenntartja a vádat a Binance, annak amerikai ága és Zhao ellen. A kripto perek vádiratai azt állítják, hogy nem bejegyzett értékpapírokat adtak el és az ügyfelek vagyonát nem megfelelően kezelték.

Kripto perek várnak az FTX vezetőire is

Az FTX társalapítóját, Zixiao “Gary” Wang, Nishad Singh fejlesztési vezetőt, és az Alameda Research ex-vezérigazgatóját, Caroline Ellisont valamikor elítélihetik majd a jövőben New Yorkban. Az FTX vezetői a kriptotőzsde működése során elkövetett hatalmas csalásban játszott szerepük miatt kaphatnak büntetést.

Wang 50, Singh 75 és Ellison 110 év börtönbüntetésre számíthat. De a börtönben letöltendő idejük valószínűleg kevesebb lesz, mint amit volt főnökük kapott, ami mindössze 25 év lett. Ez annak köszönhető, hogy alkut kötöttek bűnösségük elismerése és ellenük szóló bizonyítékok csökkentése érdekében.

Az FTX Digital Markets egykori vezérigazgató-helyettese, Ryan Salame – aki nem vallott Bankman-Fried ellen, de vádalkut kötött – május 1-jén ítélhetik el, miután elismerte, hogy törvénytelen politikai támogatást fizetett ki a cég pénzéből, és összeesküdött engedély nélküli pénzügyi tranzakciók üzletszerű működtetésében.

Bankman-Fried büntetőperének lezárultával hamarosan folytatódnak a SEC és a Commodity Futures Trading Commission által indított, SBF-et érintő kripto perek is. Az értékpapír- és árupiaci törvények megsértésével vádolják ezekben a jelenleg felfüggesztett perekben.

Terraform Labs és Do Kwon

Tavaly márciusban az Egyesült Államok egy sor csalással és piaci manipulációval vádolta meg a Terraform társalapítóját, Do Kwont, miután az algoritmus által támogatott stabilcoinhoz kötődő kripto ökoszisztémája 2022 májusában összeomlott.

Az Egyesült Államok összeveszett Kwon szülőföldjével, Dél-Koreával, hogy kinek adják ki Montenegróból Kwont. Kwon megnyerte az Egyesült Államoknak való kiadatásának leállítására irányuló fellebbezést, és egyelőre szabadlábon van Montenegróban, amíg a Legfelsőbb Bíróság tárgyalja az Egyesült Államok és Dél-Korea kiadatási kérelmét.

A SEC pert indított Kwon ellen, mert állítólag be nem jegyzett értékpapírokat adott el egy New York-i szövetségi bíróságon, és ez az ügy már a bíróság elé is került, bár ő személyesen még nincs ott.

Egy „nagyon jövedelmező kereskedés” stratégája, Avi Eisenberg

Április 8-án Avraham “Avi” Eisenberg, a Mango Markets DeFi protokoll kizsákmányolója, azt mondta, az ellene felhozott vádakra reagálva, hogy ez csak egy „nagyon jövedelmező kereskedési stratégia” volt. Avi április 8-án áll bíróság elé csalás és manipuláció vádak miatt.

Eisenberg azt állította, hogy minden, amit tett, törvényes és megengedett volt a Mango Markets intelligens szerződése szerint. A CFTC és a SEC azonban beperelte őt személyesen is piaci manipuláció és csalás vádak miatt, de a vállalat elleni büntetőper befejezéséig ezek a perek szünetelnek.

A Tornado Cash fejlesztői Roman Storm és Semenov

A kriptomixer Tornado Cash fejlesztője, Roman Storm tárgyalását szeptemberre tűzték ki, mert vádat emeltek ellene pénzmosás elkövetése, engedély nélküli pénzátutalási vállalat működtetése, valamint a nemzetközi gazdasági szankciós törvény megsértése miatt.

A vádak együttes maximális büntetési tétele 45 év. Storm azonban ártatlannak vallotta magát, és kérte a vádak elutasítását, mivel szerinte keveset tehet abban, hogy megakadályozza az Egyesült Államok által szankcionált entitásokat az eszköz használatában.

Fejlesztőtársa, Roman Semenov szabadlábon van, és feltételezések szerint Oroszországban tartózkodik.

A Celsius alapítója és korábbi vezérigazgatója, Alex Mashinsky

A csődbe ment kriptokölcsönző, a Celsius alapítója, Alex Mashinsky büntetőperét szeptember 17-én tűzték ki hét különböző csalással és piaci manipulációval kapcsolatos vádpont miatt. Ezek összbüntetése eléri a 115 év börtönt is.

Ártatlannak vallotta magát, és a vádemelés elutasítását kérte, valamint azt, hogy a Celsius csődjére vonatkozó információk ne szerepeljenek az ügyében.

Mashinsky SEC- és CFTC-perekkel is szemben áll – ezeket a büntetőügye miatt felfüggesztették. Ezekben azt állítják, hogy be nem jegyzett értékpapírokat adott el, és nem bejegyzett árukészlettel üzletettelt.

Karony, a SafeMoon főnöke

Az amerikai ügyészség novemberben értékpapírokkal, banki csalással és pénzmosással kapcsolatos összeesküvés vádjával vádolta a SafeMoon vezérigazgatóját, Braden John Karonyt. A vádak szerint legfeljebb 45 év börtönt kaphat Karony.

Ártatlannak vallotta magát, óvadék ellenében szabadult, és nagy nehezen kifizette a büntetési tételeket is.

A SafeMoon alkotója, Kyle Nagy és Thomas Smith technológiai igazgató ellen is vádat emeltek Karony mellett.

Büntetőperük után Karony, Smith és Nagy ellen SEC-per indulhat, be nem jegyzett értékpapír-eladások és pénzeszközökkel való visszaélés miatt.

KuCoin és társai

A múlt hónapban az Egyesült Államok vádat emelt a KuCoin kriptotőzsde, valamint az alapítói, Chun „Michael” Ganra és Ke „Eric” Tangra ellen. A vád szerint nem tartották be a pénzmosás elleni törvényeket, és összeesküdtek egy engedély nélküli pénzátutalási vállalkozás működtetésében.

Gan és Tang – mindketten kínai állampolgárok – egy-két évtizedes börtönbüntetésre számíthatnak, de mindketten szabadlábon vannak.

A CFTC szintén beperelte a KuCoint is az árutőzsdei törvény többszörös megsértése miatt.

SEC kontra (majdnem) mindenki

A már említett kripto per mellett a SEC nem kevesebb, mint nyolc másik kriptovaluta céget perel – leginkább arra az állításra alapozva, hogy nem bejegyzett értékpapírokat adtak el, és engedély nélkül működtek.

A Coinbase, a Kraken, a Tron és a Gemini is bíróság elé áll a szabályozó hatóság miatt – mindannyiukat nem bejegyzett értékpapírok eladása miatt vádolják, és mindannyian harcolnak a SEC állításai ellen. A Ripple szintén továbbra is folytatja az évek óta tartó tárgyalást a szabályozóval, bár ennek hamarosan vége lehet.