70%-on a bitcoin dominancia, Max Keiser temeti az altcoinokat

2017. márciusa óta nem volt ilyen magasan a bitcoin (BTC) piaci dominanciája. A CoinMarketCap indexoldal pixelidőkor 70.1%-os dominanciát mutat.

A piaci részesedési arány emelkedésének elsődleges kiváltó oka az alul teljesítő altcoinok, amik nem tudnak olyan ütemben erősödni, mint a BTC. A tegnap indult 5-6%-os BTC erősödést szintén csak követni tudták és a top 10 piaci kapitalizációjú coinok többsége csupán 2-4%-os erősödést tudott produkálni.

Egyesek, mint például az RT riporter Max Keiser már egyenesen temetik az alternatív kriptovalutákat.

“Az altok nem fognak visszamászni… Bocs,” tweetelte szeptember 3-án egyaránt a piaci értékadatokra hivatkozva. Hasonló véleményen van Peter Brandt, legendás trader is:

“Mikor fogják az altcoin-hívők megérteni, hogy a $BTC az egyetlen igazi valós értékkel rendelkező kriptó,” írta Brandt, majd hozzátette: “Az altcoinok olyanok, mint az ólom az aranynak.”

A bitcoin dominancia mérését a CoinMarketCap vezette be és egyesek szerint nem ad akkurátus képet a kriptopénz piacok aktuális helyzetéről. Egyrészt a piaci érték-alapú rangsorolás önmagában egy lebutított formája a digitális eszközök rangsorolására, hiszen nem vesz figyelembe olyan jóval fontosabb fundamentális metrikákat, mint a csomópontok száma, a tárcák száma, közösség nagysága, napi tranzakciószám stb. Amennyiben mindez figyelembe lenne véve, akkor a bitcoin dominancia a 90%-ot is elérheti, míg a maradékért felel az ethereum, litecoin, bitcoin cash.

A CoinMarketCapon olyan eszközök is rangsorolásra kerültek, amik szó szerint halottak vagy minimális fejlesztés/kereskedelem zajlik a blokkláncán.

Bitcoin fundamentálisok gyors áttekintése

A hálózat egészségéről a következtetéseket néhány random kiragadott fundamentális faktor vizsgálatával vonhatjuk le (az adatok a Blockchain.info oldalról származnak).

A bitcoin napi tranzakciók száma a 330 000-es tartományban mozog, ami mintegy 70 000-el van elmaradva a minden idők 2017 decemberi csúcsától.

A bitcoin hálózat teljes hashráta kapacitása elérte a 77 millió TH/s értéket, ami újabb rekord. A bányászok napi 18-20 millió dollárnyi BTC bevételhez jutnak újan bányászott bitcoinok és bányászdíjak formájában. A bányászdíjakból származó napi bevétel elhanyagolható, mindössze 300 000 USD.

17.9 millió BTC-t bányásztak ki a bányászok a 2009-es indulás óta, ami 3 millióra redukálja a következő évtizedekben kibányászható coinok számát elsődleges árfelhajtó tényezőként jelentkezve a piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük