Csak 77 Bitcoin blokkot bányásztak 24 óra alatt a hashráta esés miatt

A blokklánc-adatok elemzése szerint a szokásos napi 144 Bitcoin-blokknak csak a felét bányászták ki az elmúlt 24 órában.

Az utolsó blokk az írás idején a 688 969-ik volt. Pontosan 24 órával ezelőtt a 688 892-ik blokkot bányászták, ami egy nap alatt 77 blokk különbséget jelent.

Ez természetesen várható volt, mivel a Bitcoin hashrátája 88 exahash-re esett vissza, amint a fenti ábrán is látható. A heti hashráta 101 exahash-t mutat a két héttel ezelőtti mintegy 140 exahash-hez képest.

A Bitcoin bányászati nehézség kiigazítása körülbelül öt nap alatt, vagy 500 blokk kibányászása alatt történik meg. Egyes blokklánc kutatók becsült adatai szerint 22%-kal fog csökkenni. De nem biztos ez a becslés. Vannak akik azt gondolják, hogy legalább 30%-kal esik vissza a bányászati nehézség, és ha figyelembe vesszük, hogy a hashráta ismét kissé leesett, talán 40%-os csökkenés is várható.

Algoritmus vizsgálja a node-ok számítási teljesítményét

A Bitcoin hálózatnak van egy algoritmusa, amely kéthetente (2016 blokkonként) megnézi, hogy az összes node mekkora számítási teljesítménnyel rendelkezik. Ezután vagy megnöveli vagy csökkenti a blokk megtalálásához szükséges számítási teljesítmény mennyiségét, hogy elérjék a napi 144, vagy a tízpercenként 1 blokk kibányászását.

Vannak elméletek és viták arról, hogy miért pont két hét ez az időszak. Egyesek szerint ez a legjobb kompromisszum a biztonság és az üzemeltethetőség között.

Azok számára, akik jelenleg bányásznak, nincs különbség addig, amíg ugyanannyi coint kapnak, mint amennyit akkor kaptak volna, ha a hash nem esik vissza. Így ugyanazokat az ösztönzőket tartják fenn a bányászok számára, mint a hashráta esése előtt.

Valójában van egy még nagyobb motivációjuk. A lehető leghamarabb el akarnak jutni a bányászati nehézség kiigazításhoz, hogy kétszer annyi coint kapjanak, mint amennyit a múlt hónapban szereztek volna, amikor a nehézség 180 exahash volt.

Így azt látjuk, hogy a hálózat normálisan működik. Bár nagyjából 20 percenként, nem pedig tíz percenként bányászik egy blokk-ot, annak ellenére, hogy a hash és az ár is feleződik.

Történelmi pillanat a hashráta esés

A Bitcoin 2009-es feltalálása óta ez az első alkalom, hogy egy nap alatt 77 blokkot találtak. Bár a jelentések szerint volt egy 24 órás periódus, amikor csak 73 blokkot bányásztak.

Korábban mindenféle spekuláció folyt azzal kapcsolatban, hogy mi történhet az ilyen esetekben, ideértve a félelmeket is bizonyos „halálspirál-ral kapcsolatban”, főleg a felezések idején.

A gyakorlatban nem ez történt. És még most is, amikor nagy és azonnali nagyjából hash-felezést kapunk, a hálózat továbbra is a szokásos módon működik a blokkidőnek csak enyhe növekedésével, és a legtöbben nem is tudnak különbséget tenni, mert minden esetben általános eltérés van.

Nem világos, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) ezt akarta-e tesztelni, de az időzítésük tökéletes volt. A kínaiak ugyanis pont akkor állították le a bányászfarmokat, amikor a bányászati nehézség módosult. Ezért a bányászoknak és a hálózatnak kb. két hetet kellett várniuk az újabb kiigazításig.

2016 blokkonként igazítható ki a nehézség

Megjegyzendő, hogy a kiigazítás tömbökben történik, nem pedig emberi napokban vagy hetekben mérik ez. A botok csak a saját nyelvüket értik, és ezért a nehézség csak akkor kerül kiigazításra, ha 2016 blokkot találtak, függetlenül attól, hogy ez egy napot vagy egy évet vesz igénybe. Ezzel kapcsolatban Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója még 2010-ben így nyilatkozott:

„A proof-of-work nehézséget meg lehet találni a debug.log fájlban a ‘target’ kifejezésre szűrve. Ez egy 256 bites jelölésmentes hexa szám, amelynél az SHA-256 értéknek kisebbnek kell lennie egy blokk sikeres előállításához. Ezt minden 2016-odik blokkban, általában két hetente kiigazításra kerül. Ekkor írja be  a „GetNextWorkRequired RETARGET” kifejezést a debug.log fájlba.”

Ezt a 2016 blokkot a nehézség kiigazítása idején a hashráta alapján kell megtalálni. A 2016-os blokk időszak alatt egyesek spekulálhatnak, hogy egyre több bányász távozik, amíg a fennmaradó hash-nek egy napot, egy hetet, egy hónapot vagy akár egy évet vesz igénybe egy blokk megtalálása.

Ez az elmélet azonban figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy van egy „256 bites jelölésmentes hexa szám”. Ezt a számot csak akkor lehet megváltoztatni, ha valami probléma van és/vagy a körülmények konszenzushoz vezetnek a node-okkal.

Ilyen konszenzus nélkül a node-okat egyszerűen figyelmen kívül hagyják, vagy ha a node-ok csoportja megváltozik, akkor együttesen figyelmen kívül hagyják őket. És még akkor is, ha van olyan körülmény, hogy 99% úgy gondolja, hogy ennek változnia kellene, 1% folytathatja a működést változatlan nehézséggel, ha el tudja érni a blokkokat a nehézség beállításhoz.

Szükséges a kézi beavatkozás hashráta esés idején?

Tehát vannak olyan beépített biztosítási mechanizmusok olyan körülmények esetén, amelyek reálisan csak akkor fordulnak elő, amikor a világnak sokkal problémája van oka, mint némi ‘hashráta csökkenés’. És akkor sem lenne szükség kézi beavatkozásra, ha a körülmények sokkal rosszabbra fordulnának például globális háborúk során.

Szerencsére béke időszakban vagyunk, ezért nincs szükség kézi beavatkozásra. A Bitcoin jelenleg teljesen rendben és pontosan úgy működik, ahogy kell. De udvariatlanok lennénk, ha nem köszönnénk meg a Kínai Kommunista Pártnak, hogy a nekünk nyújtotta adatpontból megtudhattuk, hogy a Bitcoin hogyan kezeli a hirtelen 50%-os hashráta esést.

Figyelembe véve a jelenlegi teljesítményét, kijelenthető, hogy valószínűleg képes megbirkózni a hálózat az aktuális hash további 50%-os csökkenésével, tehát az előző kiigazítás 75%-ával. És úgy gondoljuk, hogy még további 50%-os csökkenést is képes kezelni nagyrészt valós problémák nélkül.

Ez egy gyönyörű mechanizmus, ha figyelembe vesszük az évtizedek és évszázadok során bekövetkező sok esetlehetőséget. És szerencsére a kínaiak megadták nekünk azt a kiváltságot, hogy békeidőben láthatjuk működését.