A kriptók elleni harc Kínában a nyugati világ számára jelent prosperitást

Az év első felében a kínai államapparátus eléggé csendben volt, és nem nagyon nyilatkozott a kriptovaluta szektorral kapcsolatban. De most újra felerősödtek a fenyegető hangok, és ez a bitcoin végzet körüli történéseket aposztrofál.

Az Mt. Gox 2014-es csődje óta Kína az egyik legfőbb forrás a FUD (Fear, uncertainty, and doubt – félelem, bizonytalanság, kétség) hangulat megteremtésében. A legújabb esetben most valamelyik kínai kormányzati bizottság tűzte ki azt a cél, hogy letörik a bitcoin bányászatot az országban.

A kriptovaluta kereskedést már 2017 óta próbálják szisztematikusan ellehetetleníteni, de 2020 ősze óta nem igazán figyeltek Kínára a kriptovaluta szereplők, hiszen a piac szárnyalt, és optimista volt mindenki.
A kriptobányászok elleni harc is inkább csak retorikában volt erős, néha-néha valamelyik helyi tartomány vezetősége adott ki rendelkezéseket a bitcoin bányászat tilalmára, de összességében nem voltak erősek és koncentráltak a tilalmi intézkedések.
Kínában a hangulat most is inkább közömbös, a grafikus kártyák ára visszaesett. Most is az az általános érzés, hogy Peking csak ugat, de nem harap.

Azonban most egyre többet hallatják olyanok a hangjukat, akik úgy gondolják, hogy a pekingi vezetés most komolyabban fel akarja venni a harcot a bányászok ellen. A pletykák szerint a Huobi Pool bányásztársaság kínai telephelyét is lekapcsolták, és fel kellett függeszteniük a felhő alapú bányászati szolgáltatásukat is.

A piaci aktivitás is azt sugallja, hogy megijedt a szektor, és az coinok árfolyama is tükrözi ezt. Kétségkívül okozhat még kellemetlen perceket a kriptovaluta szektor szereplői számára a kínai kriptóharc, azonban közép- és hosszabb távon nem csak a Bitcoin, de Amerika és Európa is profitálhat a kínai intézkedésekből. Ennek fényében sok kriptoelemző azon a véleményen van, hogy ha Kína be is feszül, ez csak örvendetes lesz a teljes kriptoszektor számára, mert az ASIC bányászgépek visszatérnek a nyugati féltekére, és nagyban csökkenthető lesz a kínai függőség.

A kínai agresszió a kriptoszektorban

A Nyugat és Kína közötti viszonyt eddig egy egyszerű egyezség irányította. A nyugati világ adta az észt, a keleti országok pedig a kezeket a munkához.

Az elmúlt 40-50 évben Kínát elárasztotta a nyugati tőke, hatalmas beruházásokat indítottak az országban. Felépítették Sanghajt mint a keleti félteke pénzügyi és gazdasági központját, és kiépítették azokat az ipari létesítményeket és gyárakat, amelyek által Kína lett a világ egyik legnagyobb ipari hatalma. Eddig a nyugatiak próbálták irányítani a dolgokat, és diktálni a tempót. Mígnem Kína 10 évvel ezelőtt úgy nem döntött, hogy kezébe veszi az irányítást, és átveszi a hatalmat. Ekkor választották meg a Kínai Kommunista Párt élére Hszi Csin-ping-et, aki az addigiaktól teljesen eltérő irányvonalat rajzolt fel Kína számára.

Az új politikai vezetésnek az egyik legfőbb törekvése az volt, hogy kiszorítsa a ‘nyugati észt’, és átvegye a kínai ipar feletti irányítást. Ez igaz a blokklánc és kriptovaluta technológiákra is.

Az ASIC bányászgépeket nem Kína találta ki, és nem is ők fejlesztették le először. A nyugati cégek és szakértelem gyártott le először szinte minden eszközt, ami a szektor működéséhez kell. Aztán a technológiát átadták Kínának, hogy ott kezdjék meg a tömeggyártást és kezdjék el olcsó munkaerővel üzemeltetni azokat.

Mindenki meglepődött a kínai offenzíván

A kriptovaluta szektor fiatal és ambíciózus szereplői és meghatározó vezetői nem gondolták, hogy a kínai nacionalizmus és kínai hatalmi érdek a kriptoszektorban is át tudja venni a hatalmat. Ennek az erős kínai törekvésnek az első intézkedése az volt, hogy 2017-ben betiltották a kriptotőzsdék működését. Ekkor szembesült vele mindenki, hogy a kriptovaluta körüli eszme értékeit nem mindenki tiszteli.

Az új fennálló egyenlet szerint Kína a bitcoin bányászati képesség és kapacitása termelője, de betiltott minden egyéb hivatalos kereskedéshez kapcsolódó tevékenységet. Ezzel az intézkedéssel ellehetetlenítette a nyugati törekvéseket az országban, hiszen alapvetően a bányászaton kívül megszűnt a kriptopiac Kínában.

Kívülállók számára úgy is tűnhet, hogy kínai vezetés nem is tudja, hogy milyen álláspontot vegyen fel a kriptovalutákkal kapcsolatban. Hiszen sokszor ellentmondó intézkedéseket és nyilatkozatokat tesz az államapparátus. Ennek következményeképpen nem is tudta még teljesen kitiltani a Bitcoint az országból.

Az egyre ellenségesebb hozzáállás hatására a bányászati szektor virágzásnak indult Amerikában és Európában is. Ennek egyik legjobb példája a Greenidge Generation bányászfarm és erőmű New York államban.

kriptobányászat

Az Asic bányászgépek hazatérnek

A mostani bikapiaci hullám előtt szinte csak elvétve hallottunk működő bányászcégekről a nyugati féltekén. Mára azonban szinte naponta jelennek meg hírek újabbnál újabb létesítményekről és vállalkozásokról. Emellett az egyre több pozitív ösztönző hatására az ASIC gépek fejlesztése és gyártása is egyre erőteljesebb szerepet kap a nyugati országokban.

Természetesen még időre van szükség ahhoz, hogy a kriptobányász szektor elérje ereje csúcsát, és teljesen megtörténjen a keletről nyugatra történő transzformáció, de a kerék már mozgásba lendült, és gyorsuló pályán halad előre.

Mindez pedig azért történik, mert van piaca a szektornak. Nagyon sok pénzt lehet ugyanis keresni a kriptobányászattal, és Amerika és Európa is tele van olyan kietlen helyekkel, amelyek megfelelő körülményeket kínálnak a tevékenység számára.

A nyugati szabályalkotók eddig semmi jelét nem mutatták, hogy a bányászszektor nem kívánatos iparág lenne. Sőt néhány országban még ösztönzőket is kínáltak, hogy létesítsenek ott vállalkozásokat. Ez a tevékenység ugyanis alapvetően egy “high tech innovatív informatikai’ ágazat, és sok új lehetőségeket kínál.

Nagyon sok bitcoinista ezért tolja bele a saját tőkéjét a nyugati bányászcégekbe. Az egyik legújabb példa erre a Bitfarms, amely 75 millió kanadai dollár értékű befektetést gyűjtött arra, hogy szilárdítsa meg tevékenységét a nyugati féltekén.

Mivel ebben a befektetési körben is főleg részvénykibocsátás formájában valósult meg a tőkebevonás, ezért ez a bitcoin holderek és bányászcégek számára is sok előnyt kínál. Hiszen a finanszírozást a részvénypiacokon keresztül tudják megszerezni, és nem kell eladni saját bitcoinjaikat.

Erősödő verseny a kriptobányászat területén

Ennek következményeképpen a kínai bitcoin bányászfarmoknak egyre erősebb versennyel kell szembenézniük, és az intenzív verseny igaz lesz nemcsak a bányászatra, hanem az ASIC gépek gyártására is.

A legújabb hírek, miszerint a kínai államapparátus most újra erőteljesebben fellép majd a kínai bányászok ellen, tehát nagyon jó hír a nyugati bányászcégek számára. Hiszen az eddig elindult befektetések és törekvések felgyorsulnak, és egyre több finanszírozást kaphatnak a nyugati ASIC gépek fejlesztői és gyártói is. Ezzel pedig előbb-utóbb hazatér mindenki.

De lehet, hogy ezt a veszélyt felismerte már Kína is, és lehet, hogy a mostani intézkedések is csak erőfitogtatások maradnak. Ha viszont tényleg bekeményít, akkor sem történik semmi különös. Csak annyi, hogy technikai perspektívából a hashráta eloszlása átalakul. Ekkor pedig a nyugati kriptobányászcégek kétszer olyan profitabilisek lesznek mint előtte. Ennek hatására kétszer annyi tőkét fognak tudni bevonni, és a gyártás és bányászat fejlődési sebessége is begyorsulhat.

A kriptovaluták árfolyamai szempontjából rövid távon az újabb befektetők meginoghatnak, és lejjebb lökhetik az árfolyamokat. Viszont a jól informált befektetők számára ez a transzformáció egy új lehetőséget teremt, hosszú távon az erős fundamenumokkal rendelkező eszközök malmára hajtja a vizet, ami a kriptók árfolyamában is megmutatkozik majd.

A Kínai Kommunista Párt intézkedései tehát hosszabb távon nem befolyásolják a Bitcoin megöröklött ösztönzőit. Ugyanis a transzformáció már elkezdődött, és a bányászati dominancia erőteljes átalakuláson fog keresztülmenni. Ami a fontos, hogy a bányászati infrastruktúra és kapacitás nyugatra helyeződik át, és így a kínai függőség sokkal kisebb lesz. Ezzel pedig sokkal kevesebb hatalmuk lesz arra, hogy negatívan befolyásolják a globális kriptopiac fejlődését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük