8 év után először a börtönből üzent a BTC-közösségnek Ross Ulbricht, a Silk Road alapítója

Ross Ulbricht, a hírhedt darkweb piactér, a Silk Road alapítója a börtönből adott interjút először, több mint 8 évvel ezelőtti letartóztatása óta.

Ross Ulbricht először beszélt nyilvánosan azóta, hogy 2013-ban letartóztatták a Silk Road online darkwebes piactér létrehozásában és irányításában játszott meghatározó szerepe miatt.

“Az elmúlt nyolc évet azzal töltöttem, hogy innen bentről figyeltem a Bitcoin növekedését” – mondta Ulbricht a Bitcoin Magazine-nak egy maximálisan őrzött szövetségi börtönből adott telefonos interjúban. Majd hozzátette: “Hihetetlen innovációt láttam… Kezdetben nem tudtuk, hogyan alakulnak majd a Bitcoin dolgai, de az évek során folyamatosan lenyűgözött, az amit elértetek… Átalakítjuk a globális gazdaságot. Elhoztuk a szabadság és az egyenlőség ízét a világ távoli sarkaiba. Tudom, hogy a büntető igazságszolgáltatást is át tudjuk alakítani.”

Ulbricht 2011-ben, 26 évesen indította el a Silk Roadot, amely az indulás után nemsokkal az egyik legjelentősebb bitcoinon alapuló darkwebes piactér lett. 2015-ben pénzmosás, számítógépes hackelés és tiltott termékek forgalmazása miatt Ulbricht-ot életfogytiglanra ítélték és negyven év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A telefonos interjú során kifejtette, hogy úgy indította útjára a Silk Roadot, hogy nem volt tisztában azzal, hogy mennyire lesz népszerű, vagy hogy pontosan hogyan fogják használni, hanem csak az a cél lebegett a szeme előtt, hogyan használhatná ki minél jobban a Bitcoin egyedülálló tulajdonságait.

“Úgy gondoltam, hogy a Bitcoin segítségével megpróbálhatok valami olyat tenni, ami valóban változást hoz… Akkoriban türelmetlen voltam” – mondta. “Elsiettem az első ötletemet, ami a Silk Road volt… Egy 26 éves voltam, aki azt hitte, hogy meg kell mentenie a világot, mielőtt valaki megelőzi. Fogalmam sem volt róla, hogy a Silk Road működni fog-e, de most már mindannyian tudjuk, hogy sikeres lett. Drogok eladására használták, és most börtönben vagyok.”

“Az irónia az egészben az, hogy a Silk Roadot elsősorban azért hoztam létre, mert azt hittem, hogy azokat a dolgokat segítem elő, amelyek érdekelnek: szabadság, magánélet, egyenlőség” – jelentette ki Ulbricht. “De azzal, hogy megalkottam, egy olyan helyre kerültem, ahol ezek a dolgok nem léteznek.”

Ulbricht családja és barátai továbbra is fenntartják a Free Ross projektet, hogy támogatókra találjanak a férfi büntetésének csökkentéséhez.

“A Bitcoin erős” – mondta Ulbricht. “Mi is erősek vagyunk. És a munkánknak még nincs vége. Itt az ideje felébredni, itt az ideje megtenni a következő lépést” – üzente a Bitcoin közösségének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük