90-szer meghalni semmi az 1000 halott altcoinhoz képest

A 99bitcoins minden év végén összeszámolja hányszor halt meg a bitcoin a mainstream médiában. 2018-ban 90 alkalommal került sor ilyen főnixi elhalálozásra.

Habár a szám elsőre soknak tűnhet, ez mind semmi ahhoz képest, amit az azt megelőző években produkált a kriptovaluták ősatyja. 2017-ben például 125-ször jelentették a világ vezető hírportáljai, kormányai és szkeptikusai a bitcoin mindenkori befellegzését és mindezt annak ellenére, hogy valóságos kriptománia uralkodott a befektetői körökben.

Hogy kontrasztba helyezzük a 90-es számot, érdemes egy pillantást vetni az alternatív kriptovaluták halálozási rátájára. A Deadcoins oldal friss adatai alapján már közel 1000 altcoint tekinthetünk inaktívnak, elhagyottnak vagy éppenséggel egyenesen scamnek. A többségük (680) pontosan az aminek írtuk: halottak.

Elhanyagolható részük (12) hack áldozata lett, egy megint másik porciója a listának egyenesen átverésnek minősül (182). Van még vagy 60 darab úgynevezett paródiaérme kategóriába tartozó kriptovaluta is; itt olyan coinok futnak, mint a Jezuscoin, az Obama_bin_lotteryCoin és a BUTT-Coin. *sigh* A fejlesztők fantáziája nem ismer határokat.

A halálozási arány annak tükrében tűnik brutálisnak, ha összevetjük a Coin Market Cap-en listázott kriptovaluták számával, ami pillanatnyilag 2073-ra tehető. Ennek alapján egyharmados murder-rátáról beszélhetünk.

90x BTC vs. 1000 alt

Jimmy Song vezető fejlesztő szerint a bitcoin sikerének titka (ami nyilvánvalóvá válhat az altcoinok elhullási rátájával összehasonlítva) abban keresendő, hogy egy társadalmi réteg konszenzusán alapuló innovációt képvisel, mely a pénzhez és az értékhez való viszonyunkat kívánja új alapokra helyezni.

Szemben ezzel az altok többsége nem képvisel mást, mint egy ‘felturbózott bitcoint’: gyorsabb és olcsóbb tranzakciók, nagyobb blokkméret, alacsonyabb díjak, más algoritmus, POS a PoW helyett stb. – azaz, semmi mások, mint upgrade-ok valós innováció nélkül.

A legtöbb alternatív kriptovaluta a bitcoinnal szemben definiálja magát ahelyett, hogy egy valós világi problémára kínálna megoldást (tisztelet a kivételeknek). A bitcoin valós világi megoldás a globális pénzügyi rendszer bajaira: a bankok és kormányok manipulatív pénzügy politikájára.

Hosszú távon az altcoinoknak ki kell lépniük a bitcoin árnyékából és ahogy az Ethereumnak is úgy ahogy sikerült, meg kell találniuk a saját niche-üket. A globális pénzügyi rendszer feje tetejére állítását pedig csak hagyják a Bitcoin protokollra.

Borítókép forrás: https://thedailycryptonews.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük