Meghalt a Bitcoin – 90 alkalommal idén

Ha esetleg valaki lemaradt volna róla: meghalt a Bitcoin.

Sőt, nem is egyszer: 2018-ban összesen 90 alkalommal olvashattuk már a kriptovaluta ősatyjának gyászjelentését, adta ki a 99Bitcoins az összesített adatot. Ez tavalyhoz képest már fejlődés, akkor ugyanis 125-ször történt meg ugyanez.

A “bitcoin” kifejezés nemrégiben a Google legkeresettebb keresési kifejezésévé vált, amivel Donald Trumpot taszította le a trónról. Ez pedig nem kis teljesítmény, ha abból indulunk ki, hogy nagyjából nincs olyan nap manapság, amikor ne hallanánk a hírhedt amerikai vezetőről. Különösen nagy változás ez ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt még csak pénzügyi és technológia világ szereplői érdeklődtek a kriptovaluta iránt. Ma már az általános, mainstream média (MSM) is gyakran hoz le cikkeket és elemzéseket a kriptovalutákról.

És természetesen mind a kriptóra szakosodott, mind az általánosabb híreket közlő oldalak előszeretettel hoznak le “clickbait”, figyelemfelkeltő címekkel ellátott cikkeket – és hát mi lenne annál erősebb, mint a “vége a kriptovalutáknak” és “meghalt a Bitcoin”?

Most úgy gondoltuk, az év végével itt az ideje, hogy a Bitcoin Bázisnál is újra végignézzük, kik szerint és pontosan miért is halt meg 2018 során a Bitcoin – hátha valaki lemaradt ezekről a hírekről.

Akik már várják a Bitcoin halálát

Sok esetben a Bitcoin halálát olyanok harangozták be, akik tényleg örömmel fogadnák a kriptovaluta eltűnését. Így a gyengülés első jelére már rögtön a nekrológ írásába fognak ahelyett, hogy bővebben utánanéznének, mi is történik.

Ilyen volt például a környezetvédők egy csoportja, akik a Bitcoin bányászat környezetszennyező hatása miatt látják a Bitcoint az emberiségre leselkedő egyik legnagyobb veszélynek. Így a 2018-as árzuhanásokat örömmel konstatálta a Treehugger.com oldal, akik azonnal jelentették is, hogy “az utolsó szegek is bekerültek a Bitcoin koporsójába”.

Meghalt a Bitcoin – 90 alkalommal idén
“Tudtuk, hogy a bitcoin esik már egy ideje, és most a szegek is a koporsóra kerülnek. 5000 dollárba kerül egy bitcoin előállítása. De most 6000 dollárt ér. Ha követi a trendet, akkor hamarosan többe kerül egy bitcoin előállítása mint amennyit ér, ami azt jelenti, hogy senki nem fog újat előállítani.” | Forrás: treehugger.com

Figyelemfelkeltés vagy valós vélemények?

Aztán ott voltak azok is, akik pont a Bitcoinból gazdagodtak meg, most azonban már vagy nem látnak több lehetőséget a kriptovalutában, vagy csak szimplán egy kis extra figyelmet szerettek volna.

A kriptóból meggazdagodó tini milliomos, Erik Finman néhány hete jelentette ki, hogy a “Bitcoin halott”. Az okok? “Túlságosan fragmentált” és túl sok belső harc van az ökoszisztémán belül.

“Lehet, hogy még van benne néhány bikapiac, de hosszú távon halott” mondta Finman.

De Calvin Ayre – a kriptós vállalkozó, aki mostanában azzal került a híroldalak tetejére, hogy a Bitcoin Cash Satoshi Visiont támogatta – is hasonló véleményen van. Ő most azt jelezte előre, hogy a Bitcoin 2019-ben fog végleg megsemmisülni, ugyanis “teljesen értéktelen”.

“Nincs semmilyen haszna. Semmit sem csinál.”

Persze azt is hozzá tette, hogy az eredeti Bitcoin az, ami ennyire hasztalan, de a Bitcoin SV… na, az persze az “igazi Bitcoin”.

Csendes optimizmus

Persze nem mindenki várja ennyire izgatottan a Bitcoin tényleges halált. A legtöbben optimistán tekintenek 2019-re, és az intézményi befektetők folyamatosan növekvő jelenléte miatt egyre nagyobb elfogadottságot vizionálnak.

Aki pedig mégis ennyire lelkesen temeti a Bitcoint, annak lehet, hogy inkább magába kell néznie. Legalábbis ezt tanácsolják a Bitcoinba korán beszálló Winklevoss ikrek is. Szerintük ugyanis azok, akik folyamatosan a Bitcoin halálát látják, azokat egyszerűen elvakítja a saját képzeletük hiánya.

Szóval itt az idő, hogy kicsit eleresszük a fantáziánkat 2019-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük