Kanadai kisváros bitcoin adózást vezet be

A részeg rénszarvasok és a ‘sorry’ őshazájában, a Királynő napfényes gyarmatán, Kanadában székel Innisfil városka elöljárója. Mondá egy nap úri tanácsának a techpunk vezető: ‘Mi lenne, ha kiváltanánk a gonosz bankokat és helyette BittoCoinban [japánból fordítva] intéznénk uradalmi ügyeinket? Degeszre hodlizhatnánk a kincstárunk és még a Királynő is megsimogatná eszes buksinkat’. Így is tett a bölcs vezér.

A grimoárok szerint Kanadában Innsifil városban már tesztelik a kriptókban történő adóztatást egy pilotprogram keretében. A helyi tanács március 27-én fogadta el a programot.

Innisfil a Coinberry Pay kriptopénz fizetési szolgáltatóval partnerségben tervezi bevezetni az opciót és elsőként a helyi ingatlanadót fizethetnék bitcoinban a lakosok. A BTC-t a szolgáltató azonnal kanadai dollárra váltaná és úgy küldené tovább a helyi kasszába.

Későbbiekben lehetővé tennék az utalást ethereumban (ETH), litecoinban (LTC), bitcoin cashben (BCH) és ripplében (XRP) is.

Innisfil polgármestere, Lynn Dollin a CBC helyi portálnak elmondta, az új utalási pilot és más újítások már most megmutatták, a helyi közösség szívesen fogadja a hasonló kezdeményezéseket. 2017-ben például a 36 000-es város bevezetett egy adómentességet élvező telekocsi megoldást az Uberrel közösen, az Innisfil Transit-ot.

A határ másik oldalán, az Egyesült Államokban Ohio állam az első, ahol a vállalkozások már bitcoinban is fizethetnek adót. A vállalkozások több mint 23 különböző adót fizethetnek kriptóban egy online portálon keresztül, amit az állami kincstár dobott össze a célra. Mialatt a kezdeményezés elsődleges célja, hogy könnyebbé váljon az online adóbevallás, 2018-ban állítólag mindössze kettő vállalat vette igénybe a szolgáltatást.

Ez év márciusban, a kanadai oldalon a helyi adóhatóság (Canada Revenue Agency – CRA) elkezdte auditálni a kriptovaluta befektetőket. A CRA arra kérte a befektetőket, hogy adjanak hiteles képet a kriptovaluta befektetéseikről, mint például hol vették, mennyiért vették, milyen áron adták el stb. A CRA keménykedés sokak szerint ösztönös hatósági reakció a QuadrigaCX kanadai kriptotőzsde körül kibontakozott botrányra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük