Egy új elmélet szerint Észtországban rejtőzik a titokzatos Bitcoin feltaláló

Egy Mediumon megjelent cikk szerint Észtországban kell keresni Satoshi Nakamotót. Az ország közismerten baráti attitűdöt tanúsít a kriptovállalkozások irányába és a cikk szerint már 2008-ban kísérleteztek az országban a blokklánc technológiához hasonló megoldásokkal. Erre alapozva állítja a cikk, hogy Satoshi Nakamoto egy az országban tevékenykedő csoport/cég vagy egyén áll.

A cikk az állításokat bizonyítékokkal is alátámasztja és a Bitcoinon dolgozó csoport létszámát 4 fősre teszi.

Mike Gault lenne Satoshi Nakamoto?

A Medium cikk szerint, a Guardtime CEO-ja lehet potenciálisan Satoshi. A Crunchbase profilja alapján a Guardtime egy észt szoftvervállalat, amit 10 éve alapított. A Guardtime, az író bizonyítékai alapján, már 2008 óta a blokklánc technológián dolgozik és ez alapján egy időben kezdtek el vele foglalkozni, mint Satoshi Nakamoto a Bitcoinnal.

Gaultra több szempontból is ráillik Satoshi leírása: kvantumkészülékek kutatásával kezdte a karrierjét Japánban. Majd utána származékos és quant kereskedőként dolgozott Tokióban. A Phd-ját pedig az Egyesült Királyságban, az University of Wales egyetemen szerezte elektromérnökként.

Mindez alapján megmagyarázható az időzítés, a japán kapcsolat és a tökéletes angol, ami Satoshi felbukkanását és a Bitcoin hálózat elindulását jellemzi. A Bitcoin feltaláló mindig is 37 éves japán férfinak vallotta magát. Viszont fórumbejegyzéseiben gyakran élt brit szófordulatokkal, illetve az angol nyelvű szoftverdokumentációkat készített az anyanyelv japán helyett.

Emellett Nakamoto a Wikipédia szerint 2007-ben kezdett el dolgozni a kódján abban az évben, mikor a Guardtime beüzemelte a szervereit (2007/07/07).

Joichi Ito a Bitcoin feltaláló?

Joichi Ito Japánban született, de 14 éves koráig az USA-ban és Kanadában élt. 14 éves korában tért vissza Japánba, de ott is egy amerikai iskolába járt. Ez megint megmagyarázza a tökéletes angolt, de nem ad választ az olyan brit szófordulatokra fórumbejegyzéseiben, mint a “bloody hard” (szabadosan fordítva “kiba***ott nehéz”) amit a forráskód kommentjében is leírt. Mindenesetre a cikkből kiderül, Mike Gault egyik közeli barátja Joichi Itónak.

Ito kulcsfigura és befektető volt a Guardtime indulásakor, ő volt az első, aki japán honlapot készített, mellette ismert kockázati befektető, korán beszállt a Twitterbe, Dopplrbe és Kickstarterbe is.

Mellette elkötelezett szószólója a megosztáson alapuló gazdaságnak és egyben az Emergent Democracy című könyv írója.

Märt Saarepera és Ahto Buldas is Satoshi?

Saarepera és Buldas volt, aki feltalálta az úgynevezett hashnaptárat. Szintén benne vannak a Guardtime 2006-os alapítói között (ami szembemegy a Guardtime Crunchbase profiljával).

Emellett 2007-ben közösen publikáltak egy cikket, amiben a blokklánc architektúra alapjait fektetik le. Lévén szó észtekről, ez nem ad választ Satoshi perfekt angoljára vagy a japán kapcsolatra és az író szerint feltételezhető, hogy a Bitcoin a négy ember és közös munkája révén jött létre.

A cikk kifejezetten meggyőzően bizonyítja igazát és mindenképp érdemes felvenni a személyeket, a potenciális Satoshik listájára Craig Wright és Elon Musk mellé.

Joichi Ito egyébként kommentben válaszolt a szerző cikkére annyit írva: “ha!”. Nem túl meggyőző beismerő vallomás, de közben határozott tagadásnak sem nevezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük