Jön a ‘Walmart Coin’: Walmart a Facebook pénzéhez hasonló digitális pénzt szabadalmaztat

Az amerikai kiskereskedelmi óriás Walmart egy kriptopénz szabadalom jóváhagyására vár. A digitális fizetőeszköz nagyban hasonlít a Facebook Libra tokenjére.

Az amerikai szabadalmi hivatalhoz eljuttatott kérelmében digitális pénzét, mint hagyományos pénzhez rögzített csereeszköz jellemzi. A zsargonban az ilyen jegybanki pénz fedezettel rendelkező, fix árfolyamú kriptovalutákat nevezzük stabilcoinoknak. A Libra tokent például egy devizákból álló kosárhoz fogják rögzíteni államkötvények mellett.

A szabadalmi kérvényben azt is kihangsúlyozzák, hogy a digitális pénzzel az alulbankolt rétegeknek próbálnak belépést nyújtani a pénzügyi szolgáltatások világába, ami szintén egy a Facebook Libra tokenjének missziójára félelmetesen hasonlító fordulat.

“A digitális pénz használatával az alacsony jövedelmű háztartások, amelyeknek a banki költségei magasak, alternatív módon kezelhetik a vagyonukat egy olyan intézményben, amely a mindennapi pénzügyi és termékigényeiknek eleget tud tenni,” áll a Walmart kérelmében.

A Facebook esetében a közösségi platformjai lennének a Libra utalások elsődleges eszközei amit megtámogatnának egy elsőre decentralizált irányítási struktúrával (Libra Association), és a token elfogadásával, mint fizetőeszköz hirdetésekért és más Fb szolgáltatásokért cserébe. Potenciálisan a nemzetközi utalások terén is használható lenne, bár e téren a legnagyobb az ellenállás a szabályozók körében, akik – hasonlóan a Bitcoinhoz – terroristát és pénzmosót látnak minden egyes Libra tranzakció mögött.

A Walmart digitális pénze, ha hasonló forgatókönyv mentén fejlesztik, akkor könnyen másodlagos fizetőeszközzé válhat a vállalat kiskereskedelmi egységeiben:

“A digitális pénzt akár a dollárhoz is rögzíthetik és elérhető lenne a kiválasztott kiskereskedelmi egységekben vagy partnereknél. Más megközelítésben a digitális pénz bárhol felhasználható. A digitális pénz ingyenes vagy minimális díjú értékőrzőként szolgálhat, amit egyben el is lehet költeni az üzletekben vagy könnyen készpénzre lehet váltani.”

Egy óriási különbség a ‘Walmart Coin’ esetében a Facebook Librához képest, hogy a felhasználók kamatban is részesülhetnek utána. A Libra esetében ez a kamat a Libra alapítóinak zsebét gazdagítja, akik több millió dollárt perkáltak le a részvételért cserébe.

A Walmart egyben azt is beírta szabadalmi jelentkezésébe, hogy a tokennel a blokkláncon tárolnák a vásárlók vásárlási előzményeit amire releváns megtakarításokat, nyereményakciókat ajánlanának. A módszer hasonlítana a hűségpontos modellhez.

Egy nagyon komoly extra funkciója a Walmart digitális pénzének az lenne, hogy kiiktatná a bankkártyákat mivel minden egyes tárca előre jóváhagyott biometrikus (pl. ujjlenyomat vagy írisz beolvasás) funkcionalitással rendelkezne. Annyit jelent, hogy maga a személy lenne a bankkártya, az egyszemélyes digitális bank.

A kezdeményezés máris riadót fújhat a személyes adatok védelmét prioritásként kezelő felhasználók körében. A Walmart mindenesetre a kérelmében hozzáteszi, hogy a biometrikus azonosítás révén akár meg is tilthatja, hogy például a kiskorúak cigit vagy alkoholt vásároljanak az üzleteikben.

A Walmart mai bombabejelentése nem az első a digitális pénzek terén. A mögöttes blokklánc technológiát már termékek életútjának nyomonkövetésére is használja, mint például hal, zöldséges és gyógyszerek terén. Mellette automatizált házhoz szállító drónoknál is kísérletezik a technológiával. Júniusban például a Walmart China egy élelmiszerbiztonsági blokklánc adatbázist indított el, hogy így küzdjenek az országban prevalens élelmiszerhamisításokkal szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük