Hadjáratot indítottak a bankok a kriptotőzsdék ellen Latin-Amerikában

Latin-Amerikában kifejezetten aktív kriptoközösségek működnek. Az állandó politikai viszályok és gazdasági válságok közepette az emberek joggal fordulnak a kriptovaluták felé. A bankoknak ez már egy ideje szúrja a szemét. Mostanra pedig keserű küzdelem alakult ki a kriptotőzsdék és a bankok között. Sok pénzintézet a kriptotőzsdéken zajló kereskedést kezdte el blokkolni, mások számlákat zárolnak.

A Bradesco, Brazília egyik legnagyobb bankja, úgy tűnik, hogy megnyerte a Brazil Kriptovaluta és Blokklánc Cégek Szövetsége (ABCB) ellen indított csatát. A belföldi kriptotőzsdék csoportjának ügyét ugyanis egy kívülálló döntőbírónak adták át, majd ezt követően a bank zárolta a tagok számláit.

A bank azt állította, hogy csak azért akart a brazil kriptotőzsdékkel harcolni, mert félt az esetlegesen bekövetkező pénzmosási tevékenységektől.

A Criptonoticias híroldal szerint az ABCB ügyét a Gazdasági Védelmi Igazgatótanácshoz (CADE), azaz a brazil versenyszabályozóhoz vitték, amely a bankok mellett állt ki. Az ABCB a múlt hónapban fellebbezést nyújtott be és arra panaszkodott, hogy a szabályozó határozata „ellentmondásokkal, csúcstatásokkal és mulasztásokkal van tele.”

Az egyesület vitatta a CADE-nak azt a jogát is, hogy milyen alapon hozhattak döntést a kriptovalutákkal kapcsolatos ügyekben. Azt remélte a szövetség, hogy sikerül közvetlenül majd megállapodniuk a bankokkal, de sajnos erre esélyük sem volt.

A Bradesco azonban eljuttatta hivatalos válaszát az ABCB-nek, amelyben azt írta, hogy elutasítja az egyesület javaslatait és azt állítja, hogy „az ABCB által említett állítólagos ellentmondásokra, mulasztásokra és csúsztatásokra a szabályozó helyesen reagált.”

Chilében sem jobb a helyzet

Most pedig úgy tűnik, hogy a chilei Banco de Crédito e Inversiones is a brazil bank útjára kíván lépni, hiszen be akarja záratni az ország első kriptovaluta tőzsdéjét, a Chilebitet.

A bank még december közepén egy levelet küldött a Chilebit-nek, amiben azt írta, hogy a kriptotőzsdének 15 nap áll rendelkezésére arra, hogy lezárja a bankkal való kapcsolatát. A döntést azonban nem indokolták meg.

Úgy néz ki, hogy a jövőben sem számíthatnak túl sok jóra a kriptotőzsdék a dél-amerikai országokban. Reménykedni azonban lehet. 2018-ban például a Mercado Bitcoin brazil tőzsde sikerrel perelte be a spanyol Santander-t, miután a bank zárolta a platform számláit. Tavaly a bíróság a tőzsde mellett döntött, a Santander egy későbbi fellebbezési ügyében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük