Amikor a pénz a fegyver: az USA blokkolná Irak bankszámláit

A Közel-Keleten egyre nagyobb a káosz. Az USA szemben áll Iránnal és Irakkal. A The Wall Street Journal szerint Trump kormánya viszont újabb csapást akar mérni Irakra, de ezúttal nem használnának hozzá fegyvereket. Az USA ugyanis azzal fenyegette meg Irakot, hogy blokkolja a new yorki FED-nél lévő olajszámláit, ha az Egyesült Államok csapatainak el kell hagyniuk az országot.

Irak kormánya ugyanis több bankszámlát a new yorki Fed-nél vezet. Ezeket az ország olajból származó bevételeinek kezelésére használják. Ha az USA megakadályozná az ország hozzáférését a számlákhoz, az bizony hihetetlenül nehéz helyzetbe hozná a már most is szenvedő iraki gazdaságot. Az amerikai szankciók bevezetésének lehetősége Irakkal szemben akkor látott napvilágot, amikor az Egyesült Államok likvidálta az iráni tábornokot, Kászim Szulejmánit a bagdadi nemzetközi repülőtéren. Két nappal a meggyilkolása után, az iraki parlament megszavazta az amerikai csapatok távozását az országból.

A New York Fed ugyan nem hozhat nyilvánosságra semmilyen információt az Irakhoz tartozó számlákról, a központi bank legutóbbi nyilatkozata szerint viszont, 2018 év végén körülbelül 3 milliárd dollárt tartottak a FED-nél egynapos betétekben. Ha az USA megakadályozná Irak hozzáférését ezekhez a számlákhoz, az iraki dinár ára óriásit zuhanna. A 2015-ös helyzet ismétlődne meg. Irakban az emberek pánikba esnének és mindenki dollárért rohanna, hiszen a befektetők, a bankok és a magánszemélyek is megpróbálnák biztonságba helyezni pénzüket. Egy ilyen leértékelés súlyos gazdasági problémákat okozhatna egy olyan országban, amely már most is számos problémával küzd.

A pénz, mint fegyver

Az Egyesült Államok tehát nem valós fegyverekkel és rakétákkal válaszolna az iraki döntésre, hanem a pénzt használná fegyverként. Az USA nagy mestere a gazdasági szankcióknak, hiszen tisztában van vele, hogy könnyen nyomást lehet vele gyakorolni bármelyik országra. Ezáltal bármit lenyomhat az ellenfele torkán. A pénz fegyverként történő felhasználása még elég új típusú hadászati módszernek számít, de már több ország is megtapasztalta, milyen is kiesni az USA kegyeiből. Egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok kirakta Iránt a SWIFT-rendszerből, és most Irakot fenyegeti a számlák blokkolásával. Csak idő kérdése, hogy mikor is válik bevett módszerré a pénzzel való fegyverkezés. Még belegondolni is ijesztő, hogy milyen következményei lehetnek.

Ezért az embereknek meg kell védeniük magukat azzal, hogy fiat pénzek helyett, inkább bitcoinba és más kriptovalutákba, aranyba, ingatlanba fektetnek. Ezáltal nem lesznek kitéve a kormányok és a bankok kénye-kedvének. Nemrég Libanonban és Hongkongban blokkolták a megmozdulásokban résztvevők bankszámláit. Ez egy jó példa arra, hogy milyen egyszerű is fellépni a néppel szemben, ha az ki meri nyitni a száját. Egyre több ember véli úgy, hogy a monetáris rendszerünk, amelyet az államok és a bankok madzagon rángatnak, ezer sebből vérzik. A bitcoin viszont ezzel szemben a szabadság alternatívája lehet.

(Forrás: WSJ)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük