Szólásszabadság utolsó bástyája is elesett az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság az első olyan nyugati nemzet, amely megtette az első lépést az internet cenzúrázása felé. Létrehoztak egy olyan szabályozást, amely korlátozza a szólásszabadság jogát. Boris Johnson miniszterelnök közzétette az erre vonatkozó szabályokat, melyek a felhasználókat védik, és pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel is büntetik az internetes vállalatokat, ha nem tudják megvédeni a felhasználóikat a ‘káros és illegális tartalmaktól’.

A szabályok kialakításánál arra hivatkoztak, hogy a gyermekek védelme a pedofilok ellen, és a kiszolgáltatott személyek internetes zaklatók elleni védelme érdekében hozták őket létre, ez azonban hatalmas terhet ró a kisvállalkozásokra. Ezzel együtt azonban megakadályozzák az olyan tartalmak közzétételét is, amelyek nem a jelenlegi politikai ideológiát képviselik.

Szólásszabadság

Ki őrzi az őrzőket?

Az internet új őrzője a Hírközlési Hivatal (más néven Ofcom) lesz. Ez a kormány által jóváhagyott testület, amely jelenleg már szabályozza a televíziót, a rádiót, a műsorszórást és még a postai szolgáltatásokat is. A csoportot számos alkalommal megvádolták már, hogy a nemzet számára ‘erkölcsi döntőbíróként jár el‘, és talán nem meglepő, hogy balra hajló álláspontot képvisel.

Matthew Lesh, az Adam Smith Intézet kutatásvezetője a Order-Order.com-nak ezt nyilatkozta:

Félreértés ne essék: a szólásszabadság veszélyben van. A kormány a nyugati világ legcenzúráltabb online rezsimét akarja létrehozni. Nem hagyhatjuk, hogy becsapjanak minket a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos közhelyekkel. Az Ofcom bürokratái fognak dönteni arról, hogy milyen tartalmakat jeleníthetünk meg és melyeket tiltják le. Rendkívül diszkréten fogják eldönteni, hogy kit célozzanak meg és mi a tiltott.

Ez katasztrófát fog eredményezni mindenkinek, aki másképp gondolkodik, mint ők – minden helyes, de népszerűtlen véleményt nem csak a Twitterati támadja meg, hanem a törvény is.”

Az Ofcom élére egy új vezetőt is állítottak, Dame Melanie Dawes-t. Dawes egész eddigi karriere alatt köztisztviselőként dolgozott, 2015 és 2019 között pedig Civil Service Gender and Diversity Bajnoka volt.

Szabályok a szólásszabadság ellen

Az Ofcom törlő és cenzúrázó hatalmai a következők:

  • Képes olyan iránymutatások kidolgozására, amelyek utasítják a tartalomszolgáltató cégeket ( pl. YouTube, Facebook stb.) a ‘felhasználó által generált tartalom‘ online cenzúrájának kezeléséről.
  • Szabályokat dolgozhat ki olyan tartalmakra vonatkozóan, melyek ‘nem illegálisak, de ártalmasak lehetnek’.
  • Hatáskörében áll az internetes szabályozás működésére vonatkozó szabályok meghozatala és adaptálása

A kormány nemcsak hogy felhatalmaz egy külső testületet az internet szabályozásának irányítására, hanem átadja a jogot annak eldöntésére is, hogy pontosan mi legyen cenzúrázva. Boris Johnson, akit korábban a szabadság élharcosának tekintettek a Brexithez való hozzáállása miatt, úgy tűnik, hogy átadta az irányítást egy olyan szervnek, aki büszke arra, hogy képes visszaszorítani a nem megfelelő vélemények kinyilvánítását. Ők fogják eldönteni, hogy ki beszélhet és mit oszthat meg az online térben.

A nemzet újságait egy magánszemélyekből és vállalatokból álló kis csoport birtokolja. Számos nagy televíziós és rádióállomás az Egyesült Királyság kormányának befolyása alatt áll. A könyvkiadó cégek félnek bármi olyat kiadni, ami ellentétes nézetet vall. Az egyesülési és a gyülekezési szabadságot a kormányzati szervek szigorúan szabályozzák. És most az utolsó olyan helyet is kontrollálni akarják, ahol a hasonló gondolkodású lelkek eszmecserét folytathatnak, tanulhatnak és teljes mértékben kifejezhetik magukat. És mindez nem is a kormány kezében lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük