Az Egyesült Királyság nem ismeri el a bitcoint pénzként, de adót kell fizetni utána

Az új pénzformákat, beleértve a bitcoint és más digitális valutákat, sok ember, vállalkozás és már kormányok is felkaroltak. Ez arra késztette a globális pénzügyi szabályozó felügyeletet, hogy létrehozzon egy kriptovalutákra vonatkozó szabályozási rendszert.

Csakúgy, mint sok más kormány, most az Egyesült Királyság is közbe akar avatkozni. A Her Majesty’s Revenue and Customs (Őfelsége Adó és Vámhivatala) kiadta a virtuális eszközök tranzakcióira vonatkozó adózási szabályzat legfrissebb változatát.

A HMRC, a hónap elején jelentetett meg egy dokumentumot. Az Egyesült Királyság Kormányának nem-miniszteri osztálya, amely az adó beszedéséért, az állami támogatások kifizetéséért felelős a következőket jegyezte meg. “Azon vállalkozások, intézmények és magánszemélyek, akik részt vesznek coinok kereskedésében, bányászatában, kriptovalutákat más értékes eszközökre cserélnek valamint kézzelfogható termékeket és szolgáltatásokat ajánlanak fel kriptoeszközökért, nagy valószínűséggel adót kell majd fizetniük.

Nyomás alatt a BTC?

Az ügynökség nyilvánosságra hozta azt is, hogy milyen adónemek fogják majd a digitális eszközöket terhelni. A vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek ÁFÁ-t, személyi jövedelemadót, társasági adót, társadalombiztosítási járulékot, tőkejövedelem-adót és illetéket is fizetniük kell. Korábban az Egyesült Királyság adóügynöksége azt is javasolta, hogy az országon belül működő kriptovaluta tőzsdék tegyék elérhetővé az ügyfeleik adatait. Olyan információkat vártak, mint például a számlákra vonatkozó adatok illetve a lebonyolított tranzakciók.

Ezenkívül a HMRC nyilvánosságra hozta azt is, hogy a coinokat és a digitális valutákat nem tekintik legális valutának vagy pénznek, de még részvénynek vagy forgalomképes értékpapírnak sem. A jövőben a utility és az értékpapír tokenekre vonatkozó iránymutatásokat fogalmaznak meg.

Az új szabályozási modell ellenére az ICO alapon kibocsátott coinokat mentesíteni kívánják az adók alól. A HMRC megjegyezte, hogy miután a blokklánc technológia, a kriptovaluták és a coinok már természetükből kifolyólag is folyamatosan változnak, így kénytelenek lesznek folyamatosan frissíteni az adózásukra vonatkozó szabályokat.

Magyarországon 2019-ben a linken található feltételeknek kell megfelelniük a kriptók után adózóknak.