Egy korábbi YouTube sztár ma már Bitcoin evangelistaként népszerűsíti a digitális pénzeket

Miután 2015-ben népszerűségének a csúcsán otthagyta a menő YouTube csatornáját, Michelle Phan felfedezte a kriptovalutákat, és érdeklődésének a középpontjában azóta is a Bitcoin és társai vannak. Előtte Michelle Phan a YouTube egyik állócsillaga volt, csatornáját majdnem 9 millió felhasználó követte, és milliárdos nézettsége volt a kozmetikával és szépségápolással foglalkozó videóinak.

A szépségápolási tematikájú csatornát még 2007-ben indította. Azonban 8 évvel később az akkor 32 éves make-up művész oda jutott, hogy kiégve érezte magát, elvesztette az inspirációját, és úgy döntött, hogy a karrierje csúcsán fejezi be a műsorát. A közben eltelt időben vállalkozóként, könyvszerzőként és hangszínésznőként is kipróbálta magát.

Miért pont a kriptók?

Habár még ma is vannak érdekeltségei Phannek a szépségiparban, sok új dologgal is elkezdett foglalkozni, ezek közül az egyik a kriptovaluták. Egy nemrégen megjelent interjúban arról nyilatkozott, hogy szüksége van a spontaneitásra, hogy ne unatkozzon, a kriptók és a blokkláncok pedig állandó változatosságot kínálnak neki. „Most sokkal nagyobb izgatottsággal követem nyomon a Bitcoint, még a Youtube kínálta lehetőségek sem izgattak annyira, mint ez.” – mondta Michelle Phan.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy mi vonzotta be őt a kriptovilágba, ezt osztotta meg: „Imádom a decentralizációt… A YouTube is decentralizált rendszernek tekinthető, hiszen bárki indíthat saját csatornát, létrehozhat saját hálózatot, és gyárthat saját tartalmat.” Erre fűzi rá, és hasonlítja össze a Bitcoinnal. „A kriptókat sem uralja semmilyen magasabb rangú autoritás. Ez nem egy vállalat, itt nincsenek igazgatósági tagok. Először a történelemben, a saját bankodat irányíthatod. Erre korábban nem volt példa.

Az elmúlt években fokozatosan vásárolta a Bitcoint, és úgy gondolja, hogy minden kezdő vállalkozónak ezt kellene tennie, ugyanis „valószínűleg ez a legfontosabb befektetés, amit valaha elérhetsz az életedben.” Phan hisz benne, hogy termékeket és szolgáltatásokat is vásárolni egyre könnyebb lesz a kriptovalutákkal, hiszen ezek most ott tartanak, mint az internet tartott a kezdeti ’90-es években. „ Emlékezzetek arra, mikor csak az internetkávézókban volt internetkapcsolat. Ma meg ott már van velünk a zsebünkben a telefonunkban.

10 évvel ezelőtt mindenki kinevetett, hogy otthagytam a munkámat, csakhogy a YouTube csatornára koncentrálhassak. Senki sem látta a potenciált a platformban úgy mint én.
Évekkel ezelőtt mindenki furán nézett, mikor BTC-t és ETH-t vásároltam.
Szeretem, ha én nevetek utoljára.
Twitter @MichellePhan

A kriptopénz mellett Plan befektetett egy kriptovaluta játékcégbe is, ez a Quarters. Erről és a Bitcoinnal kapcsolatos fejleményekről is beszélt Michelle Plan egy szeptemberben megjelent podcastban, ahol az egyik vendég, az amerikai elnökválasztási jelölt, Andrew Yang is részt vett.