Jól jött a COVID a kínai cégeknek: milliárdos vagyonra tettek szert a fiatal vállalkozók

Míg az emberek nagy többsége anyagi problémákkal küszködik a koronavírus-járvány okozta válság miatt, addig egy szűk réteg számára igazi kánaánt hozott el a COVID-19. Mint arról már mi is beszámoltunk a vírus kétségkívül legnagyobb nyertesei az amerikai big tech vállalatok (Amazon, Facebook, a Google-t tulajdonosa az Alphabet) és azok tulajdonosai voltak. A világ másik oldalán viszont új dollár milliárdosok születtek. Kína könnyebben átvészelte a koronavírus-sokkot, gazdasága kevésbé sínylette meg a pandémia miatt lezárásokat. Habár az ázsiai ország is története egyik legnagyobb gazdasági válságával nézett szembe, mégis több kínai fiatal elképesztően meggazdagodott ezen időszak alatt. Együttsen 223 milliárd dollárt halmoztak fel, amely azt jelenti, hogy ez volt mindenidők egyik leggyorsabban bekövetkező vagyongyarapodása.

Már önmagában az is érdekes, hogy egy ilyen nehéz helyzetben képesek voltak megszedni magukat, annál viszont még érdekesebb az, hogy a többségük 40 év alatti fiatal. Az országban ma 878 milliárdos van, akik becsült vagyona 4 billió dollárt tesz ki. 2020-ban 14 fiatal milliárdos csatlakozott az elit körhöz. Rupert Hoogewerf, a Hurun Report elnöke és vezető kutatója kijelentette: A világ még soha nem látott létrejönni ekkora gazdagságot mindössze egyetlen év alatt. Kína vállalkozói a vártnál sokkal jobban teljesítettek. A Covid-19 ellenére rekordszintet értek el.”

Hurun most egy ízelítőt adott abból, mivel is jutottak ekkora vagyonhoz a kínai vállalkozók. Ázsia leggazdagabb nője a mindössze 39 éves Huiyan Yang. Nettó vagyona eléri a 33 milliárd dollárt. Vállalata a Country Garden ingatlanfejlesztéssel foglalkozik. A céget egyébként még édesapja alapította 1992-ben, aki egy egyszerű mezőgazdasági termelő volt. A fiatal üzletasszony korábban sem volt szegény, de az elmúlt egy évben 29%-kal nőtt a vagyona.

Második helyen Zetin Zhang áll 23 milliárd dolláros vagyonával, aki a JD.com e-kereskedelmmi vállalat feje. A tranzakciók volumene és bevétele alapján Kínában az egyik legnagyobb B2C (business-to-customer) online kiskereskedő egyike, nem mellesleg az Alibaba komoly versenytársa. A ma 27 éves hölgy 2015-ben kötött házasságával 24 évesen Kína legfiatalabb milliárdos nőjévé vált. 41 éves férjével együtt 111%-kal tudta növelni vagyonát a 2020-as koronavírus-válság alatt.

A JD.com feje mindössze 27 éves

A 37 éves Yiming Zhang, a ByteDance társalapítója és vezérigazgatója is komoly helyen szerepel a kínai gazdagok listáján. A TikTok videomegosztó platform mögött álló kínai internetes vállalat révén több mint 16 milliárd dollár ütötte a markát. A járvány és a lezárások idején a TikTok nemcsak Kínában lett az egyik legnépszerűbb applikáció, hanem a világ többi részén is. Gyors növekedése azonban nemzetbiztonsági aggodalmakat váltott ki, emiatt a cég kénytelen volt eladni az amerikai piacon működő üzletágát.

A járvány idején nemcsak az internetes vásárlási kedv nőtt, hanem az online tanulásé is. Bangxin Zhang, 39 éves vállalkozónak óriási bevételt hoztak a járvány miatt otthon rostokoló és tanulni vágyó emberek. 14 milliárd dolláros vagyonának jó részét idén szerezte, habár a TAL Eduction nevű cége már 17 éve jelen van az online oktatási piacon.

A koronavírus terjedésével egyre több ország dörömbölt Kína ajtaján védőfelszereléseket és orvostechnikai eszközöket követelve. Ez a helyzet komoly lendületet adott a 32 éves Qun Wu-nak is, aki orvosi felszereléseket gyártó cége, a Yuwell tonna számra szállította a különböző eszközöket a világ számos országába. A fiatal vállalkozó 50%-kal tudta növelnie a vagyonát egyetlen év alatt, így most nagyjából 5,3 milliárd dollárral rendelkezik.

Városi elektromos terepjáró a kínai gyárból
Városi elektromos terepjáró a kínai gyárból

A milliárdosok toplistájára került a kínai Elon Musk-nak is becézett Xiang Li. A 39 éves vállalkozó a Li Autó elektromos autógyár tulajdonosa. A mindössze 5 évvel ezelőtt alapított pekingi székhelyű vállalat idén júliusban a NASDAQ-on is felbukkant. Egyesek szerint a tetszetős városi elektromos crossover komoly versenytársa lehet Musk Tesláján. A fiatal férfi egyébként 3,5 milliárd dollárra tornászta fel a vagyonát.

A pandémia sokakat kényszerített home office-ba, az iskolák bezártak, így minden gyerek digitális oktatásra állt át. Drámai mértékben megnőtt az igény a számítógépek, főként a laptokot iránt, ami az Egyesült Államokban például készlethiányhoz vezetett. Ez a helyzet különösen jól jött a 35 éves Tianshi Chen-nek, aki a Cambricon Technologies nevű vállalatával nagyot kaszált, vagyona elérte a 3,1 milliárd dollárt. A mikrochippeket gyártó vállalat alkatrészeit több mint 100 millió készülékbe építették bele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük