Őrület! Az amerikai big tech cégek részvényei annyit érnek, mint a teljes európai részvénypiac

Az amerikai technológiai részvényeknek most magasabb az értékelése mint a teljes európai részvénypiacnak, derült ki a Business Insider legfrissebb jelentéséből. A kriptovaluta és blokklánc vállalatok is fontos szerepet játszanak az amerikai techcégek és részvényeik megerősödésében.

A Bank of America elemzői szerint a tengerentúli technológiai vállalatok részvényeinek a piaci kapitalizációja túllépte a 9.1 billió dollárt. Ez a szám azt jelenti, hogy először a történelemben ezek a vállalatok önmagukban többet érnek mint a teljes európai részvénypiac.

A befektetők a koronavírus kezdetén márciusban kezdték el áthelyezni a pénzüket a technológiai szereplők papírjaiba.
A techcégek listáját vezetik és a befektetők kedvencei még mindig a FAAMG vállalatok: Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, és Google. Ezek a vállalatok együttesen a teljes techszektor értékeléséből 7.5 billió dollárt tesznek ki, az Apple egyedül ér többet mint 2.1 billió dollárt augusztus 28-i részvényárfolyam alapján. Az Amazon piaci értéke több mint 1.7 billió dollár volt két nappal ezelőtt.

technológiai részvények

Egyre több tőzsdén jegyzett nagyvállalat épít már a blokklánc technológiára vagy magára az iparágra is. Az Nvidia, az egyik legnagyobb grafikus kártyákat gyártó vállalat, például nagyon sok grafikus kártyát értékesít a kriptobányász piacnak. A vállalat piaci kapitalizációja 324 milliárd. Az IBM már blokklánc termékeket is fejleszt, például a Walmartnak épített rendszere a teljes ellátási láncát a kiskereskedelmi óriásnak már blokklánc alapú rendszeren működteti. Piaci értéke 111 milliárd dollár. A J.P Morgan, amely a Quorum blokklánc hálózatot építette fel, piaci kapitalizációja 313.2 milliárd dollár.

Még kevés a tőzsdén jegyzett kriptós cég

Azonban egyenlőre a nagy átütő sikerre még várni kell. Ugyanis azok a vállalatok, akik exkluzívan csak kriptovaluta vagy blokklánc technológiával dolgoznak még nagyon szerény részt képviselnek a szélesebb amerikai részvénypiacon. A Barcharts elemző cég szerint meg kell említeni ebben a listában a Ropt Blockchain és Hut 8 Mining vállalatokat, amelyek 170 és 104 millió dollárt érnek. Nagyobb szeletet hasítanak ki a kriptotanácsadó és befektető vállalatok mint a Blockchain Inc és a Grayscale Bitcoin Trust, ezek együttesen 2.3 milliárd dollárt érnek.

Azonban vannak nagyon erős feltörekvők. A Coinbase, a san francisco-i székhelyű szabályozott kriptotőzsde például nagyon jön fölfelé. A vállalat már többször beszélt arról, hogy ki szeretnének lépni a részvénypiacra. Belsős értesülések szerint jelenleg a vállalat körülbelül 8 milliárd dollárt érhet. A tőzsdei bevezetés előtt azonban még hosszú út áll a cég előtt.

Amíg a technológiai vállalatok most élvezik a befektetők figyelmét és pénzét, a koronavírus okozta gazdasági visszaesés sok nagyvállalatnak nem tett jót, különösen igaz ez a pénzügyi óriásokra. Az összes nagy amerikai bank, különösen a JP Morgan Chase piaci értéke csökkent az eltelt félévben. A JP Morgan Chase értéke egyedül 142 milliárd dollárral csökkent 2019. decemberi értékhez képest.

Nem tudni, hogy összefügg-e vagy sem, de a technológiai részvények emelkedése mellett a Bitcoin árfolyama is sokat erősödött ebben az évben. A vezető kriptoeszköz árfolyama 2020. márciusa óta 60%-ot emelkedett, jelenleg 11.500 árfolyamon kereskednek vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük