“A kutyát nem érdekli majd a bitcoin, ha lesznek állami digitális valuták” – dél-koreai jegybank elnöke

Lee Ju-yeol, a dél-koreai központi bank elnöke szerint a jegybankok által kibocsátott digitális valuták (CBDC) bevezetése után csökkenni fog a kriptovaluták, köztük a bitcoin iránti kereslet.

Lee Ju-yeol, a koreai jegybank elnöke szerint a CBDC-k bevezetésekor a meglévő kriptovaluták, például a bitcoin iránti kereslet megcsappan.

“A központi bank által kibocsátott digitális valuta bevezetésekor, csökkenni fog a bitcoin és más kriptovaluták, mint fizetőeszköz iránti kereslete” – mondta Lee. Hozzátette, hogy a bitcoin és más kriptopénzek magas volatilitású eszközök, ezért megkérdőjelezhető az, hogy fizetőeszközként és értéktartalékként mennyire működőképesek.

Lee észrevételei éppen akkor érkeztek, amikor a koreai jegybank arra készül, hogy elindítsa saját CBDC-jének pilot programját. A világ számos országa, beleértve Kínát, Oroszországot, Törökországot és Jamaicát, 2021-ben jelentette be a CBDC-vel kapcsolatos kísérleti projektjeit.

Dél-Koreában a központi bank azt tervezi, hogy legelőször pénzátutalásokhoz, illetve vásárláshoz fogja használni a digitális pénzt.

A jegybank idén februárban kiadott egy kutatási anyagot, melyben arról írt, hogy a CBDC-k teljesen megegyeznek a fiat valutákkal, rendelkeznek a törvényes fizetőeszköz összes ismérvével, és legálisan használhatóak szemben a kriptovalutákkal. Lee a digitális pénzekkel kapcsolatban kijelentette: „A CBDC forgalomba hozatalát megelőzően szükség van a technológiai követelmények ellenőrzésére és a CBDC pénzügyi rendszerre gyakorolt ​​hatásának mélyreható vizsgálatára.”

A múlt héten Jerome Powell, az amerikai Federal Reserve elnöke is hasonló megjegyzést tett, hivatkozva a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) jelentésére. A virtuális fizetésekről szóló bázeli konferencián Powell azt mondta, hogy a CBDC-nek együtt kell léteznie a készpénzzel.

A múlt hónapban az országgyűlésnek nyilatkozva Lee azt mondta, hogy a kriptovaluták, mint például a bitcoin is, nem rendelkeznek belső értékkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük